Lokalna samouprava

Izvesno povećanje poreza na imovinu, za fizička lica bar za trećinu

Danas je održana sednica Opštinskog veća na kojoj su većnici raspravljali o komasaciji zemljišta koja će ubrzo početi, o novitetima u poreskoj politici, koja će po svemu sudeći izazvati najveću polemiku na predstojećoj sednici lokalne samouprave u sredu.

opstinsko vece (1)Po rečima predsednika opštine Pirot Vladana Vasića, nova zakonska rešenja kao neminovnost nameću povećanje poreza na imovinu, koje će najviše osetiti obični građani.

-Država je počela još pre godinu i po dana da menja zakone koji se direktno odnose na finansiranje lokalne samouprave. Između ostalog, i porez na imovinu je predmet reformi, biće sigurno povećanja poreza na imovinu. Jedan od razloga je što se po novim zakonima koji su donešeni predviđa određivanje tržišne vrednosti nekretnine na osnovu podataka Poreske uprave. Uzimaju se ugovori, određuju se ljudi koji vrše reviziju tih cena. Uvode se zone, ekstra zona, prva, druga i treća zona i ukida se naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta koja se pripaja porezu na imovinu. To su najbitnije novine koje predviđa novi poreski sistem. Na osnovu svega toga porez na imovinu kod fizičkih lica će porasti najmanje za trećinu, dok će kod pravnih lica to biti manje izraženo-kazao je Vasić.

On je dodao da će opština Pirot za obračun poreza korisiti najmanje moguće osnovice kako bi povećanje bilo što manje.

-Nikada nismo išli sa maksimalnim poreskim stopama, ali pošto se smanjuju transferi opštinama, porez na zarade, država misli da to kompenzuje lokalu preko poreza na imovinu. Ta kompenzacija međutim ni izdaleka neće biti onolika koliko će biti gubitak naših budžeta kroz smanjenje drugih propisa, a sa druge strane deo tereta se prevaljuje na građane i na žalost to je tendencija države već duže vremena-kazao je Vasić.opstinsko vece (2)

Govoreći o budžetu za narednu godinu Vasić je kazao da po prvi put nije optimista kada je u pitanju budžet za 2014.

-Budžet za 2014. će biti značajno manji nego za 2013. godinu. Prekidamo tendenciju da svake godine raspravljamo o većem budžetu kako bi bilo sredstava i za sportiste, i za socijalu, i za kulturu, za poljoprivredu, infrastrukturu i druge namene. Sledeće godine će budžet biti dosta manji. Porez na zarade se smanjuje, ukida se naknada za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, ali mi ćemo pokušati da zadržimo tendenciju da u budžetu bude prostora i za socijalu i za sport i za nevladine organizacije, infrastrukturu, medije i druge neophodne namene. Kolko ćemo u tome uspeti videćemo-zaključio je Vasić.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

11 Comments

  1. Pa naravno da će sve da povećaju, pogledajte statistike koliko se državna administracija namnožila, kako se koja vlast smeni, dođu novi, uposle sve svoje, a stare koje je uposlila prethodna vlast ne diraju da im se ne bi svetili kada budu bivši, ludnica

  2. Samo još da mi neko kaže da živim u centru, tj. prvoj zoni i da zato moram plaćati veći porez. O kom centru gospodo pričate – centar nedođije je i dalje nedođija – koja li mu to zona dođe

  3. A da li se i sela dele na zone, jer koliko je meni poznato Pirot još uvek nije grad, a kakve čelnike imamo grad neće ni postati. Uostalom sami smo glasali, i to dva puta, pa za bolje i nismo.

  4. Znaci strašno. A zašto lepo ne pitaju narod, na nekom lokalnom referendumu, a ne ovako da šačica ljudi, koja ionako samo sluša šta joj se naredi, odlučuje o takvim pitanjima.

  5. Za ovu reformu, kao i za onu sudsku i slično je zaslužna republička vlast. Onako kako sada reformišu poreski sistem reformisali su i sudstvo, pa su sudije najurene sa posla, sedele par godina kući, primale platu za to što ne rade da ne bi dizali prašinu, sada su vraćeni na posao i dobiće još i odštetu za to. to dakle ima samo u Srbiji. Budimo realni, za ovo lokalna vlast nije kriva

  6. Naprednjaci sjasite vise sa tim vasim glupostima. Kakve veze s ovim ima lokalna vlast, o cemu pricate, sta lupate. Bolje odgovorite ljudima, zasto je mladjani Lazar Krstic umanjio opstinski budzet za vise od 300 miliona. Vi ste na vlasti ne zaboravite, izadjite vise iz radikalske koze.

  7. Pa Dinkić namanji stoputu. Beše đu digl pre izboriti, pa đu spušti. Kada mu kvo odgovara. Samo če vidimo od Kiparsćete pare kude če iskoče. Velja rekl da je Dinkić mađioničar, a i ovoga naštog naučil mnogo trikovi, samo narod naučil da čita trikovi!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker