Gradska hronika

Izuzetno slaba spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske

Spoljnotrgovinska razmena između dve susedne zemlje Srbije i Bugarske, veoma je slaba, zaključak je sa današnjeg skupa u sali “Gazela” na kome je prezentovana prva Srpsko-bugarska privredna komora, čiji će cilj biti upravo povećanje saradnje privrede dve zemlje.

granicni prelaz gradina pogled prema bugarskom prelazuOsnivači ove jedinstvene komore su Regionalna privredna komora Niš, RPK Zaječar i RPK Leskovac, kao i Ekonomski forum iz Bugarske i Privredna komora Vidina, a po najavama sa skupa, kancelarije ove novoformirane komore trebalo bi da se otvori i u Pirotu.

Predstavnik Regionalne privredne komore Niš Zoran Marković istakao je na prezentaciji da je trenutna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje na nivou od svega par procenata, što je izuzetno malo imajući u vidu da je reč o zemljama koje su susedi i među kojima vladaju dobrosusedski odnosi.

-Najveći problem jeste činjenica da je Bugarska članica EU a Srbija još uvek nije. Mi ćemo pokušati taj problem da prevaziđemo na taj način što ćemo nastojati da privrednicima i sa srpske i bugarske strane olakšamo međusobno poslovanje i samim tim pozitivno utičemo na povećanje spoljnotrgovinske razmene dve zemlje. Među inicijatorima formiranja ove komore su između ostalih i Slobodna zona Pirot, opština Pirot i mnogi drugi-istakao je Marković.

tekst i foto-ilustracija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker