Kultura

Izložena dela najpoznatijih likovnih stvaralaca iz Vranja

U Likovnoj galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu otvorena je nova izložbena postavka pod nazivom “Devetoro umetnika korisnika vranjskih ateljea”. Izloženo je trideset pet slika najpoznatijih vranjskih umetnika koje su u vlasništvu Fonda za kulturu iz Vranja. Ljubitelji likovne umetnosti moći će da u naredne dve nedelje pogledaju izuzetna dela umetnika koji su svojim delima prevazišli okvire lokalnih umetnika.

Direktorka Likovne galerije “Čedomir Krstić” u Pirotu, istoričar umetnosti, Radimila Vlatković, smatra da je reč o izuzetnim delima koja su, na sreću, sačuvana zahvaljujući velikom pregalaštvu kulturnih poslenika Vranja. Ova izložbena postavka uradjena je povodom popularne manifestacije “Noć muzeja” , a zahvaljujući dobroj saradnji sa svojim kolegama iz Vranja od večeras izložbena postavka je u Pirotu.

Autorka izložbe, Mirjana Jovanović, je istakla da su izložena dela likovnih umetnika koji su stvarali u vranjskim ateljejima, počev od 1983. godine uz obavezu da na dve godine jedno od svojih dela, prema izboru odgovarajuće komisije, ostave gradu. Ideju da se umetnicima dodeli atelje za rad inicirala je, s obzirom da je većina umetnika radila u nemogućim uslovima, poznata umetnica Ljiljana Petrušijević uz podršku tadašnjeg sekretara SIZ-a kulture u Vranju, Slavice Stepanenko. Prvi atelje je dodeljen najmlađem umetniku, Jovici Dejanoviću. Kasnije, 1987. godine i drugim umetnicima su dodeljeni ateljei.Sva preuzeta dela,zaključno sa 2015. godinom 158, su trajno vlasništvo Muzeja u Vranju i čuvaju se u depou Odeljenja istorije umetnosti kao sastavni deo Zbirke savremene umetnosti.

mirjana jovanovic
Mirjana Jovanović

Ljubitelji likovne umetnosti u Pirotu moći će da narednih dela pogledaju dela Zorana Petrušijevića Zopa, Miomira Jovanovića Micka, Jovice Dejanovića, Miodraga Stankovića Dage, Vlastimira Stojanovića Dubičkog, Svetislava Slavkovića Kajzera,Vesne Marinković Stanković i Gorana Stankovića.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker