Kultura

Izložba umetničkih fotografija Stanka Kostića: Narodni neimari Srbije

U Galeriji “Čedomir Krstić” večeras je otvorena izložba fotografija znamenitog umetničkog fotografa Stanka Kostića. Reč je o postavci pod nazivom “Narodni neimari Srbije” u okviru koje su izložene fotografije na kojima su od zaborava sačuvane kuće izgrađene u stilu tradicionalne arhitekture, a koje su nažalost, često na udaru zuba vremena pa je neophodno sačuvati ih za buduća pokolenja. Na fotografijama Stanka Kostića ima i motiva iz pirotskog kraja, sa Stare planine, Gostuše, Toplog Dola…

Direktorka Galerije Radmila Vlatković kazala je na otvaranju izložbe da izložba dolazi iz SANU, ima velike reference.

-Stanko je rođen u Požarevcu, po struci je informatičar, ali je član ULUPUDS-a, umetnički je fotograf, radio je tematske izložbe i o ćilimu, grnčariji, Hilandaru, tradicija je u osnovi. On to beleži na jedan zaista specifičan način pa ćemo narednih petnaestak dana imati prilike da uživamo u nečemu što je deo nas-kazala je direktorka Vlatković.

Kostić je na otvaranju kazao da mu je ovo druga samostalna izložba u Pirotu, pre nekoliko godina imao je u Pirotu izložba fotografija iz Hilandara.

-Deo fotografija sa izložbe je nastao i u pirotskom kraju, na Staroj planini. Sa ovim kućama, koje polako kao starice nestaju, poslao sam poruku, između ostalog i lokalnim zajednicama širom Srbije, da sačuvaju ovo blago od nestajanja-kazao je Kostić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker