Kultura

Izložba Danila Mančića “100 godina dadaizma”

​U čitaonici Narodne biblioteke Pirot sinoć su javnosti prezentovani radovi poznatog pirotskog umetnika Danila Mančića. Izložba pod nazivom “100 godina dadizma” nadahnuta je upravo, kako i nosi naziv, dadaističkim pokretom u umetnosti.


-U ovom poslednjem umetničkom poduhvatu nastojao sam da ostvarim vezu, interkulturni dijalog sa umetnošću dadaista. Radovi su najčešće izrađeni tehnikom isecanja kolaža, poput tehnike koju je koristio Švajcarski umetnik Hans Arp sa svojom suprugom Soffi iz svog početnog, figurativnog perioda, a čiji su kolaži posebno uticali na moje dosadašnje stvaralaštvo.


 Teme radova najčešće su crpljene iz nesvesnog iz sveta fantazije, snova ili humora. Spontano, nepredviđeno, slučajno, tehnika automatizma karakteristična je upravo za dadaiste. Ovo je bilo moje lično traganje za izvornom čistotom forme i boje kako bi nastale slike koje poseduju sopstvenu imaginarnu strukturu sa evokativnom, simboličkom ili konceptualnom porukom, anolognom snu, fantaziji, igri ništavila-kaže za Pirotske vesti Mančić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker