Lokalna samouprava

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sve izvesnija

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu, investicije vredne između 10 i 15 miliona evra, sve je izvesnija. Grad Pirot je sa svoje strane učinio sve da se stvore osnovni uslovi za realizaciju te investicije koja bi od Pirota napravila ekološki mnogo čistiji grad, obezbeđeno je zemljište i lokacija nedaleko od nekadašnjeg ATP-a, a najnovija vest je da je KFW banka raspisala tender za izbor konsultanta za izradu studija izvodljivosti za izgradnju ovakvih postrojenja u pet gradova širom Srbije, među kojima je i Pirot, kazao je direktor JP Vodovod i kanalizacija Zoran Nikolić.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je novinarima da je Grad već dosta toga uradio kada je reč o pripremi za izgradnju ovog kapitalnog postrojenja koje je od velike važnosti za naš grad. 

-Mi već dve ili tri godine čekamo odobrenje od strane KFW banke i nadležnog ministarstva za zaključenje ugovora. Što se tiče Grada mi smo spremni, odredili smo lokaciju, proglašen je javni interes, naše službe vrše pregovore sa vlasnicima parcela, mi možemo da izdamo građevinsku dozvolu. To je veliki finansijski poduhvat vrednosti između 10 i 15 miliona evra. Mi to bez finansijske pomoći države i KFW banke ne možemo da uradimo-kazao je Vasić i dodao da Pirot paralelno radi i na pripremi dokumentacije za učešće na konkursu Ministarstva ekologije kako bi se obezbedio novac za saniranje smetlišta koje je Pirot koristio proteklih 25 godina, pratično sve do izgradnje moderne Regionalne sanitarne deponije.

-To smetlište je nesrećno locirano uz reku. Radićemo sanaciju i rekultivaciju zemljišta na postojećoj lokaciji, tu je četiri hektara kvalitetnog zemljišta u Industrijskoj zoni tako da planiramo da radimo praktično “do nule”, kako bi oslobodili taj prostor-kazao je Vasić.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Zoran Nikolić kaže da je iz kancelarije KFW banke iz Beograda stigla zvanična informacija da je raspisan tender za izbor konsultanta.

-Čeka se saglasnost Vlade da se urade studije izvodljivosti za pet, šest gradova u Srbiji, među kojima je i Pirot. Očekujemo da se tu konačno krene ka realizaciji tog projekta koji je vredan između 10 i 15 miliona evra-kazao je direktor Nikolić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker