Gradska hronikaOstale vesti

Izdavači vrbuju prosvetare po školama

Beskrupulozna borba za tržište đačke literature vredno čak 200 miliona evra. Predstavnici 76 licenciranih firmi saleću učitelje poklonima. Agencija za borbu protiv korupcije ukazala na razne oblike podmićivanja.Vuk K.
SREĐIVANjE tržišta udžbenika, bar sudeći prema najavljenom povlačenju nacrta zakona koji uređuje tu oblast, biće jedan od prvih poslova novog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Da je mnogo interesa upleteno u štampanje i trgovinu udžbenicima govori i podatak da se za svoj deo tržišnog kolača, čija vrednost se procenjuje na gotovo 200 miliona evra godišnje, bori čak 76 licenciranih izdavača.
Na nepravilnosti na tržištu đačke literature upozorio nas je prošle godine OECD, u svom izveštaju o stanju u školama. Kršenje zakona kroz sukob interesa i razne oblike podmićivanja u školama zamerila je i Agencija za borbu protiv korupcije.
Realnost na tržištu knjiga je takva da se izdavači utrkuju da školama ili nastavnicima, koji odlučuju iz kojih će knjiga deca učiti, daju poklone uz svaki kupljeni komplet. Nekada je to tabla, kompjuter za školu, ili svaki nastavnik koji poruči više od 20 udžbenika dobija besplatnu literaturu, promotivne materijale… Učitelji biraju knjige prema “osećaju”, bez čvrstih kriterijuma. Od deset bukvara, prema izgledu, ceni, sadržaju, simpatijama prema izdavaču ili autoru, biraju jedan.
Kao pokušaj da se reše ovi problemi, Ministarstvo je prošle godine predložilo novi zakon o udžbenicima, na koji je bilo još više povika nego na stari. Ove nedelje ministar dr Srđan Verbić najavio je povlačenje ovog dokumenta iz procedure. Obećao je da će još jednom biti razmotrene sve primedbe na postojeći nacrt.

– Postojeći Zakon o udžbenicima pokazao je suštinske nedostatke – smatra Dragoljub Kojčić, direktor Zavoda za udžbenike. – Neprirodno je da Srbija ima gotovo 80 izdavača udžbenika. Takođe je nelogično da Zavod za udžbenike, koji nije budžetska ustanova, nego prihod ostvaruje u surovoj tržišnoj utakmici, bude u obavezi da izdaje niskotiražne udžbenike koji donose samo finansijski minus. Novi zakon svakako mora da eliminiše koruptivne elemente u poslovanju nekih privatnih firmi, o čemu je bilo reči i u Skupštini Srbije.

Osim državnog izdavača, primedbe imaju i privatni takmaci na tržištu. Prema rečima Gordane Knežević Orlić, direktorke Izdavačke kuće “Klet”, najveći problem je odobravanje udžbenika, koje je potpuno netransparentno.

– Kada udžbenik pošaljemo na mišljene u Zavod za unapređivanje obrazovanja, ne znamo ni ko, niti na koji način ga ocenjuje. Samo dobijemo obaveštenje da li je odobren ili ne, bez mogućnosti da neku grešku ispravimo ili da se žalimo – napominje direktorka “Kleti”. – Potrebno je da komuniciramo s komisijom koja odobrava rukopise, da bar pisanim putem damo svoja obrazloženja, ali je to nemoguće, jer se u tajnosti drži ko uopšte radi taj posao.

MANE POVUČENOG ZAKONA

Ministar prosvete je, prema nacrtu povučenog zakona o udžbenicima, imao odrešene ruke da daje prvu i poslednju reč u celom poslu. On bi sam sastavljao listu podobnih recenzenata udžbenika, pravo odobravanja rukopisa bilo bi oduzeto Nacionalnom prosvetnom savetu, a “zeleno svetlo” bi davao ministar.

Izvor: Novosti

Fotografija-ilustracija Aleksandar Ciric

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker