Lokalna samouprava

Iz dimnjaka Gradske toplane Pirot odskora izlazi vodena para

Gradska toplana u Pirotu jedna je od prvih u zemlji koja je uvela komprimovani tečni gas kao osnovni energent, čime je značajno popravljena ekološka slika Pirota, a posebno ovog dela grada. Iako još uvek kroz Pirot nije prošao regionalni gasovod, Grad i rukovodstvo Toplane radili su poslednjih par godina na ovom važnom projektu koji je i zaživeo pre par nedelja pa sada Gradska toplana uveliko radi na gas, a iz dimnjaka umesto zagađujućih materija sada izlazi jedino vodena para.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je sa direktorom Toplane Bratislavom Ćirićem obišao ovo postrojenje i kazao da će Grad uložiti napore da se u gradu još tri kotlarnice, na obrazovnim ustanovama, umesto na ugalj, takođe prebace ili na pelet ili na gas. 

-Iako ne postoji još uvek gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske, mi smo se odlučili na “ostrvsko” snabdevanje, pomoću cisterni, koristimo gas kao osnovni energent. To je pre svega važno sa ekološkog aspekta. Mazut je, ipak bio neekološko gorivo, a ispitivanja koja smo radili sada, od puštanja gasa, pokazuju da se emisija zagađujućih materija rapidno smanjila, deset i više puta je manja emisija azotnih oksida, nema gareži, imate samo vodenu paru. Važan je i ekonomski aspekt, jer je cena mazuta bila veoma nestabilna, a od 1. januara može da se koristi samo niskosumporni mazut koji je još skuplji. Ipak, ovo je veliki korak, već mesec dana funkcioniše probno grejanje na gas, nema nikakvih problema, i to je putokaz kako treba raditi i nadalje. Mi imamo u centru grada još samo Pedagošku akademiju i Srednju stručnu školu koje se greju na ugalj ali smo već u pregovorima sa rukovodstvom ovih škola da se i to reši. Imamo i jedan vrtić – Crvenkapu koja koristi lož ulje i to bi sigurno u narednom periodu trebalo da pređe na gas ili na pelet -kazao je gradonačelnik Vasić  i dodao da se Grad neće tu zaustaviti, već je u planu da se individualnim domaćinstvima pod povoljnim uslovima ponudi prelazak u sistem centralnog grejanja, čime će se dodatno smanjiti zagađenje.

Direktor Gradske toplane Bratislav Ćirić kazao je novinarima da su mnoge toplane i gradovi dobili upozorenja od Vlade Srbije, koja čini velike napore na poboljanju ekološke slike na nivou cele zemlje, ali da Gradska toplana radi već dugo na ovom projektu pa se već nekoliko nedelja koristi komprimovani prirodni gas kao osnovni energent, dok je mazut samo rezervno gorivo.

-Uvođenjem gasa sve parametre, sa kojima smo imali problem svih ovih godina, sveli smo daleko ispod dozvoljeni granica pa je ovo skroman doprinos Gradske toplane i gradske uprave kvalitetu vazduha u Pirotu-poručio je direktor Ćirić.

Po njegovim rečima, Gradska toplana spremna je da ponudi individualnim domaćinstvima da se pod izuzetno povoljnim uslovima ponudi priključak na sistem centralnog grejanja.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker