Kultura

Ivana Kostadinović, direktorka Istorijskog arhiva u Pirotu: Ogledamo se u onome što radimo i kako radimo

Direktorka Istorijskog arhiva u Pirotu, Ivana Kostadinović, izjavila je za Pirotske vesti da je 2019. godina bila veoma uspešna, a u 2020. ih čekaju nove aktivnosti iz oblasti digitalizacije arhivske građe.

– Tokom 2019. godine radili smo ozbiljno i marljivo. Od projekata bih izdvojila ,,Vodič kroz arhivsku građu” kao važno informativno sredstvo, koje u mnogome olakšava istraživanje i poslovanje zaposlenima u Arhivu, ali i našim sugrađanima i istraživačima. Od stranne Grada bili smo angažovani da damo predlog i obrazloženje naziva ulica i to je naša ustanova doživela kao veliku čast i ozbiljan posao. Uspostavili smo saradnju sa grčkom fondacijom“Elefterios Venizelos“. Obeležili, zajedno sa učenicima pirotskih škola, Međunarodni dan Arhiva. Uz podršku Grada i JKP „Komunalac“ uredili smo park u dvorištu, oplemenili sredinu u kojoj radimo, i stvorili mogućnosti za nove načine predstavljanja kulturnog života- kaže direktorka Istorijskog arhiva.

Kostadinovićeva je izjavila da su i u Ministarstvu kulture i informisanja prepoznali njihov trud i kvalitet i da su im tokom 2019. odobrili sredstva za realizaciju dva značajna projekta. Ovu priliku koristi i da javno pohvali sve članove njihovog malog kolektiva.

– I 2020. godinu započeli smo značajnim aktivnostima. U Ruskom domu u Beogradu održana je promocija knjige Davora Lazarevića ,,Ruska emigracija u Piortu” u izdanju našeg Arhiva. Planiramo da konkurišemo kod Ministarstva kulture i informisanja za sredstva za realizaciju projekta iz oblasti digitalizacije kao vida zaštite arhivske građe. Više pažnje ćemo posvetiti obučavanju registratura za kancelarijsko poslovanje i sređivanje arhiva pri samim registraturama. Saradnja sa školama se nastavlja preko obeležavanja Međunarodnog dana Arhiva. Biće organizovan konkurs za sve Piroćance za najstariju razglednicu koju čuvamo i pronađemo u porodičnim arhivama – kaže direktorka Kostadinović.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker