Gradska hronika

Italijanski specijalitet na pirotski način – Kaco Kavalo

Vrsni majstori za preradu mleka iz Mlekarske škole danas su na centralnom gradskom trgu u Pirotu, u okviru manifestacije Dani hleba i sira prezentovali izradu vrhunskog italijanskog specijaliteta – Kaco Kavalo (Caciocavallo). Reč je o jednoj od popularnijih uličnih hrana u Italiji – topljenom siru koji je veoma sličan pirotskom kračkavalju koji se proizvodi u Mlekarskoj školi.

Profesor praktične nastave u pirotskoj školi Aleksandar Mančić kaže da je reč o veoma popularnom italjanskom specijalitetu – koji se pravi od specijalne vrste italijanskog sira koji se pravi po tehnologiji veoma sličnoj tehnologiji izrade pirotskog kačkavalja, koji se u Mlekarskoj školi radi po tradicionalnoj recepturi.

-Način izrade je gotovo identičan našem kačkavalju, jedino je oblik specifičan i potpuno različit od našeg kačkavalja. Najčešće se prodaje na ulicama Italije. Mi smo ovaj specijalitet prilagodili ukusima ljudi sa našeg podneblja tako što smo ubacili naš bećarac i kombinovali smo ovaj italijanski kačkavalj sa našim bećarcem i reakcije svih koji su probali su odlične-kaže profesor Mančić i dodaje da je reč o zdravoj hrani, za razliku od većine onoga što može da se kupi na ulici kod nas.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker