Lokalna samouprava

Istureno odeljenje OŠ “Dušan Radović” u Temskoj deo pilot-projekta Ministarstva prosvete – “Obogaćen jednosmenski rad”

OŠ “Dušan Radović”, tačnije istureno odeljenje u Temskoj deo je pilot projekta Ministarstva prosvete Republike Srbije “Obogaćen jednosmenski rad u 2019/2020. godini.

Po rečima direktorke ove škole Nataše Branković, istureno odeljenje ove škole u Temskoj jedna je od 204 škole koje će ovim projektom biti obuhvaćene. Suština projekta je da deca mogu po svom izboru, a uz saglasnost svojih roditelja, da ostanu duže u školi i da tom prilikom prate sadržaje po svom izboru.

-Projektom je ponuđeno više od 40 različitih sadržaja poput različitih vidova podrške učenicima u savladavanju gradiva, razvijanja istraživačkog duha, saradnje i inicijative učenika kroz njihovo upoznavanje sa IT tehnologijama, razvijanje fizičke kulture i odgovornog življenja. Veoma interesantna aktivnost će se realizovati i kroz upoznavanje sa geografskim, istorijskim, kulturološkim osobenostima pojdinih zemalja, druženje, promociju škole i sumiranje tih aktivnosti kroz organizaciju manifestacije kao krunu tih aktivnosti – International day – Međunarodni dan, na kraju projekta. Ova aktivnost će biti namenjena učenicima od 5. do 8. razreda i sa njima će raditi nastavnici istorije i geografije. Takođe, deca će moći i da uče o preduzetništvu, snalaženju u prirodi, tenis u školi, o kreativnoj matematici i mnogih drugim  oblastima-kaže direktorka Branković i dodaje da će se zahvaljujući ovom projektu učenicima omogućiti da lakše savladaju gradivo i da njihov pojedinačni uspeh bude bolji.

Sa realizacijom projekta kreće se od 16. septembra.

Po uzoru na obrazovni sistem Finske

Direktorka Branković je tokom 2017. godine, u konkurenciji od preko stotinu direktora škola iz cele zemlje, u grupu od 30 direktora, pa je pohađala i završila master program “Liderstvo u obrazovanju”, koji je realizovan po ugledu na finski model školstva.
-Imala sam prilike da boravim tokmo 2017. godine u Finskoj gde sam na licu mesta mogla da se upoznam sa jednim od najboljih obrazovnih sistema na svetu, a koji je takođe organizovan po principu jednosmenskog rada. Taj boravak je ujedno bio motiv da konkurišemo svojim isturenim odeljenjem za učešće u pilot-projektu jednosmenskog obogaćenog rada. Namera nam je da rad u jednom smeni uvedemo i u matičnoj školi, o čemu već razgovaramo sa Gradskom upravom Pirot koja je, kao i uvek, voljna da nam pomogne u stvaranju prostornih uslova kako bi tu našu viziju realizovali i u praksi. Istraživanja su pokazala da je kvalitet rada i da su rezultati učenika mnogo bolji u školama gde se nastava realizuje u jednom smeni. Zbog toga moderni obrazovni sistemi funkcionišu po sistemu jednosmenskog rada-kaže direktorka Branković za Pirotske vesti.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker