Biseri Stare planine

Istražiti fosilne ostatke dinosaurusa na Staroj planini

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, institucija od nacionalnog značaja, planira i apsolutno podržava istraživanja fosilnih ostataka dinosaurusa na Staroj planini, navodi direktorka centra Irena Dubravac, javlja TANJUG.

panorama_staraplaninaDubrovac je novinarima povodom Dana Prirodnjačkog centra istakla da su pregovori oko projekta istraživanja u toku i da oni, kao naučna institucija, apsolutno stoje iza toga da treba podržati istraživače i naučnike u tom poslu na Staroj planini.

Iz zbirke Prirodnjačkog centra
Iz zbirke Prirodnjačkog centra
Ocenila je da Srbija ima veliko nasleđe iz praistorije koje je nedovoljno otkriveno i neistraženo. Prema studiji Zavoda za zaštitu prirode Srbije iz 2001. godine, „postoji realna mogućnost da je Stara planina jedan od najstarijih parkova dinosaurusa na svetu“.

panorama stara planina

U studiji, u koju je Tanjug imao uvid, stoji i da su na ovoj planini otkriveni „jedinstveni tragovi dinosaurusa stari najmanje 250 miliona godina“.

„Pronalazak fosilnih tragova tekodonata jedinstven je u ovom delu Evrope, ali i u svetu“, stoji u studiji i naglašava da se „nameće ozbiljna potreba da se to izuzetno značajno fosilno područje proglasi Nacionalnim parkom dinosarija“.

U Prirodnjačkom centru u Svilajncu, koji je otvoren prošle godine, nalazi sa stalna izložbe „Svet dinosaurusa“. Reč je o paleontološkoj postavci koju čini sedam skeleta različitih vrsta dinosaurusa, koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika, objasnila je Dubravac. Sve skeletne replike rađene su po uzoru na orginalne fosile u Univerzitetu „Lajden“ u Holandiji.

Glava najpoznatijeg tiranosourusa je najbolje urađena replika koja je apsolutno verna orginalu i napravljena je na po kalupu poslednjeg iskopanog tiranosaurusa, dodala je Dubravac.

fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker