ReportažaSport

Iskoristite predstojeće sunčane dane na najbolji način

Prema prognozama meteorologa tokom ove nedelje očekuje nas lepo vreme pa je to možda poslednja šansa da se uživa u šetnji Kejom, vožnji biciklom i drugim aktivnostima na otvorenom. Pirotske vesti vas savetuju kako da najkorisnije, i za vaš organizam, a i za oslobađanje od stresa koga ima sve više, iskoristite predstojeće lepe dane, koje neki nazivaju i Miholjskim letom.

_DSC1194Ukoliko vam dvadesetak kilometara vožnje biciklom ne predstavljaju problem, preporuka je svakako vožnja takozvanim Kružnim putem, koji sa dužinom od oko 23 kilometara predstavlja idealnu stazu za bicikliste rekreativce koji za sat do sat i po vremena mogu da izvoze celu “stazu”. Sve veći broj ljudi upravo koristi ovu deonicu, jer je put dobar, a i nije potrebno puno vremena da se odvoji da bi se izvezla ova tura. Usput, možete da uživate i u Krupačkom jezeru, koje je veoma bogato raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, a koje je naročito živopisno u jesen.

Osim Krupačkog jezera, možete da uživate i u jesenjim pejzažima, u nepreglednim poljima, pogledu na Basarski kamen, a možete svratiti i do Manastira Svetog Jovana kod Krupca. Druga omiljena staza biciklista-rekreativaca i onih koji se vožnjom bicikla oslobađaju od svakodnevnog stresa i problema jesu ture ka selu Rasnica, preko Barje Čiflika, kao i ka selu Temska, gde se takođe može uživati u prelepim pejzažima, s tim da to već zahteva malo više vremena tako da se malo rekreativaca opredeljuje za ovu turu. Nešto zahtevija je biciklistička tura preko Mrtvačkog mosta, nakon čega se putem koji se odvaja sa desne strane prelazi Toplodolska reka i nakon tri kilometara uspona izlazi ispod brane Zavojskog jezera na asfaltni put ka Pirotu. Ova tura je preporuka za malo ozbiljnije bicikliste jer ima i dobrih uspona, kao i “off-road” vožnje, od Mrtvačkog mosta do brane jezera, ali i dobrog uspona  nakon toga sve do Koprivštičkog krsta, tako da je neophodna dobra kondicija.

 Takođe, neophodno je imati i više vremena jer za ovu turu je neophodno između tri i pet sati vožnje.

Još jedna interesantna tura za bicikliste jeste tura preko Belog-Polja, Sukovskog jezera do Sukova. Kako bi izbegli autoput, što vam najtoplije savetujemo, možete voziti delom Kružnog puta do Velikog Jovanovca i do uključenja na magistralu(desno od transformatora), čime dobrim delom skraćujete vožnju magistralom koja može da bude veoma opasna. Tu takođe možete sebi priuštiti privilegiju da vozite biciklu budućim Koridorom 10, deonicom koju je “gradila” austrijska, hrvatska, ili čija već “Alpina”, što predstavlja zaista jedinstveno iskustvo i osećaj zbog koga ovoj vožnji autoputem sa prirodnim ivičnjacima od korova  nije odoleo ni novinar Pirotskih vesti.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Šalu na stranu, u okviru ove rute posebno preporučujemo Sukovsko jezero, koje je takođe malo poznato široj javnosti a popularno je  naročito kod ribolovaca.sukovsko

Za one manje sklone avanturi, ili one koji su zaljubljive prirode, tu je svakako najlepši Kej u Srbiji, a po mnogima i šire. 

_DSC1198

Jedino mesto gde u strogom centru grada možete da trčite, vežbate na spravama, igrate košarku, fudbal na “mini pič” terenu i bavite se mnogim drugim aktivnostima, čak i pecate pastrmku(bar tako kažu ribolovci). Malo je poznato da je Kej pored Nišave najveći SPA centar na otvorenom u Srbiji, i to još potpuno besplatan, jer po rečima nadležnih u Sportskom centru Pirot, samo pola sata uživanja u šumu nišavskih brzaka na takozvanim “anti-stres” klupama koje su postavljene na nekoliko lokacija, ima isti efekat na organizam kao i celodnevni boravak u SPA centru, koji košta i po nekoliko hiljada dinara.

_DSC1191

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

9 Comments

   1. kao portal koji je za kratko vreme postao veoma posećen morali bi da vodite računa o preporukama koje dajete posetiocima…. vožnja bicikla magistralnim putem opasna je po život, a ujedno je i zakonom zabranjena. Sve najbolje u daljem radu:-)

    1. Hvala na sugestiji. Naravno da se slažem sa vama, zbog toga smo se i ogradili u tekstu i preporučili Koridor 10 i alternativne puteve preko sela na Kružnom putu 🙂

 1. Bravo! Najlepsi tekst koji sam procitala na vasem portalu.
  Steta sto nemamo gde da vozimo rolere, jer ona staza je za decu do 5 godina, trebalo bi asfaltirati onaj deo keja kod gradskog kupalista i otvoriti novu stazu za nas starije.

 2. Stvarno ste super i u svemu ste prvi i najbolji! Pravo ste osvezenje! Opustam se svakodnevno citajuci vase vesti. Ovaj tekst je fenomenalan i preporucujem ga svima. Samo tako nastavite, a ostali mediji neka uce od vas kako se radi. Pozdrav ekipi pirotskih vesti.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker