Zdravlje

Iregularni migranti – Opasnost od širenja zaraznih bolesti

Veliki priliv migranata, njihov prolazak i zadržavanje u Republici Srbiji, nosi sa sobom opasnost od širenja određenih bolesti, naročito ako je reč o iregularnim migrantima koji  nisu smešteni u kolektivnim centrima. U cilju preventivnog delovanja i sprečavanja širenja zaraznih bolesti Zavod za javno zdravlje Pirot će u narednom periodu obavljati sanitarno higijenski i epidemiološki nadzor u kolektivnom smeštaju kako bi se preduzele  adekvatne mere i zaštitilo zdrvlje i migranata i lokalnog stanovništva.

Dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot, podseća da su od dolaska prvih migranata preduzimane sve neophodne aktivnosti i mere u cilju zaštite javnog zdarvlja. „U periodu od dolaska migranata kako regularnih koji su smešteni u prihvatnim centrima tako i iregularnih, Zavod za javno zdravlje Pirot i svi zavodi u Republici na čijoj teritoriji su migranti smešteni imali su zadatke, obaveze i aktivnosti koje su sprovodili prema migrantima. Uloga Zavoda je prevshodno u prevenciji zaraznih bolesti. Od početka se preventivno jednom nedeljno radi dezinfekcija svih objekata u kojima su migranti smešteni, dva puta mesečno se obavlja sanitarno higijenski i epidemiološki nadzor zbog preduzimanja potrebnih mera u cilju sprečavanja zaraznih bolesti“ – kaže dr Zec.

Određene mere su se preduzimale i na osnovu podataka koje su dostavljajli lekari u prihvatnom centru, koji se odnose na stanja i bolesti koje su prisutne  kod migranata. Dr Zec kaže da se u ovakvim situacijama javljaju bolesti poput vašljivosti tela, vašljivosti kose i zarazne bolesti koje su karakteristične za kolektive kao što je grip ili  kovid.

„Svojevremeno smo radili i vakcinaciju dece koja su bila smeštena  na „Četvrtom kilometru“ sa svojim  porodicama koje su  u dužem vremenskom periodu boravile ovde.   Takođe, Zavod za javno zdravlje radi  uzorkovanje vode i namirnica koje koriste u ishrani. Izuzetno je važna sanitarno higijenska sredina u kojoj oni žive. Važna je kontrola vodosnabdevanje tih objekata, koliko česama ima, koliko tuševa, kreveta, posteljina, odlaganje otpada, snabdevanje hranom i slično. Sve mora da bude bezbedno da se ne bi pojavile i proširile zarazne bolesti“ – kaže dr Radmila Zec.

Ona podseća  da je u prethodnom periodu Zavod za javno zdravlje kontrolisao sve što bi moglo da ugrozi i ljude koji su smešteni u kolektivnim centrima ali i lokalno stanovništvo. „Hrana je bila strogo kontrolisana i od strane Instituta u Nišu, vodilo se jako računa i nije bilo  trovanja hranom i sličnih epidemija. Bolesti koje su pogađale opštu populaciju dešavale  i kod migranata kao što je kovid, grip i  druge respiratorne bolesti.

Zbog sve većeg broja iregularnih migranata postoji opasnost od širenja crevnih, polno prenosivih bolesti.  „Sada su ovde migranti koji se jako kratko zadržavaju u prihvatnim centrima i idu dalje a sve više ima i onih irfegularnih koji nisu smešteni u prihvatnim centrima i koji samo prolaze kroz našu zemlju. Sve zavisi koliko zađu u populaciju i koliko kontakata imaju sa lokalnim stanovništvom“ – istakla je Dr Radmila Zec, epidemilog Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker