Gradska hronika

Investitori koji dolaze u Srbiju da se ugledaju na Francuze

Predsednik  Privredne komore Srbije Željko Sertić posetio je danas Pirot, kompaniju “Tigar” AD, Slobodnu zonu, “Merkatus tekstil” a održao je i sastanak sa najznačajnijim privrednicima ovog kraja. Sertić je sumirajući utiske iz posete Pirotu i razgovora sa privrednicima naglasio da investitori koji dolaze u Srbiju treba da se ugledaju na francuske kompanije koje su investirale u Srbiju i koje treba ostalim investitorima da služe kao primer.

_DSC0824_resize

Sertić je u sali Upravnog okruga Pirot razgovarao sa predstavnicima privrede, a domaćin sastanka bio je načelnik Upravnog okruga Pirot dr Aleksandar S. Ćirić.

-Pirotski okrug ima velike potencijale. Ono što sam primetio je da čak i u kompanijama kao što je “Tigar” AD koja ima ozbiljne probleme sa vraćanjem kredita, postoji mogućnost da se takve kompanije pokrenu ponovo. Novo rukovodstvo je u proteklih 11 meseci zaista uradilo ogroman posao, jer ako imate dugovanja od gotovo 60 miliona evra, a vi i pored toga uspevate da pokrenete proizvodnju radeći u gotovo dve smene i da uspevate da vraćate dugove, onda to treba istaći i reći da to jeste put. Kapaciteti Slobodne zone Pirot se proširuju i tu će biti novih radnih mesta, što takođe raduje. Posebno raduje primer kompanije “Mišelin”. Francuski partneri su jako zadovoljni. Imao sam prošle nedelje prilike da u Parizu razgovaram sa njihovim udruženjem industrijalaca u sklopu pripreme posete našeg predsednika i organizujem biznis forum. Nama ovakvi pozitivni primeri poput “Tigar tajersa” trebaju. Sve francuske kompanije koje su došle u Srbiju su napravile odlične poteze i jesu primer za ostale kompanije koje dolaze u Srbiju-kazao je Sertić.

DSC_1406_resize

Načelnik Upravnog okruga Pirot dr Aleksandar S. Ćirić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posete najviše delegacije PKS i brojnih privrednika.

-Ekonomski razvoj našeg regiona je suština zbog koje smo se danas okupili. Moramo i sami da se ozbiljnije organizujemo jer ne može Pirotski okrug da se osloni samo na pomoć republike i međunarodnu pomoć. Moramo i sami da se bolje organizujemo i po pitanju privrede, posebno zato što imamo dobar geopolitički položaj. Vrlo blizu nam je granica sa tržištem EU, Koridor 10, Slobodna zona, dva univerziteta u Nišu i Sofiji i to je jedna dobra pozicija koja nam omogućava da iskoristimo sve resurse koje imamo-istakao je Ćirić.

tekst Aleksandar Ćirić

fotografije Aleksandar Ćirić/Vladan Ristić

 

 

Slične vesti

6 Comments

  1. Bacevic i Kinezi kad donesu onu milijardu ima bolje da rade od Francuza, ja vam kazem. U Pirot ce se svi uposliti i cak ce mo uvoziti radnu snagu sto neko rece. Zato ja nemam dilemu i zbog novih radnih mesta glasam na izborima za buducnost. Taman ce mo sve potencijale da iskoristimo, a Kinezi ce sigurno pomoci Tigru, a mozda i kupe 1.maj jer i on ima problema, a kinezi su poznati po tekstilnoj industriji. Ima da bude sve super, majke mi.

  2. Eve ga jos jedn sto ckli i podiza cizmutu i vali i obecava. Kvo sve rece on i tija pored njega da sam arne radostan ali i dalje sam gladan pa si mislim sto ne svrnu do narodniti kazan da ni malko narani sas obecanja a mi kad si pojde ce mu masemo da ni pa dojde .

  3. Bravo za prethodni komentar. Kakav URS oni hoce da zive i rade, mi hocemo da mastamo :)) i sve odmah da zaposlimo. Odakle pare!? Arapi, Kinezi … ima :))

  4. Ljudi moji, svaki dan po dve poste, pa ne mozemo normalno ni da radimo. A da neko stvarno pomogne – Ma jok. Samo se slikaju, obecaju i odu!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de