Lokalna samouprava

Intenziviraju se aktivnosti na pristupanju izradi Plana razvoja grada

Plan razvoja grada Pirota je krovni, strateški dokument koji definiše pravce razvoja grada za period od sedam godina, odnosno od 2021. do 2028. godine. Pravni osnov za donošenje Plana je Zakon o planskom sistemu koji je stupio na snagu 2018. godine uz  prateće uredbe kojima se utvrđuje metodologija izrade dokumenta. Ovo je, zapravo, nastavak, i tematski i logički, Strategije održivog razvoja za prethodnih pet godina. U ime grada Pirota Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj realizovaće izradu ovog dokumenta u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom “Jug” koja je akreditovana za ovu vrstu posla. Kako nam je, pored ostalog, rekla Marija Đošić, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Pirotu, Plan razvoja je najviši dokument javne politike koji se usvaja na nivou lokalne samouprave i iz njega proističu svi ostali akcioni planovi, to su sektorske strategije, na primer, u oblasti turizma, privrede, poljoprivrede, infrastrukture i slčno.

” Mi smo počeli sa formiranjem koordinacionog tima i radnih grupa koje će se baviti tematskim oblastima. Koordinacioni tim čine predstavnici javnih preduzeća, privrednika, nevladinog sektora, javne uprave, a predsednik je gradonačelnik, Vladan Vasić. Kasnije sledi formiranje tematskih radnih grupa, one su svrstane po oblastima kojima će se baviti tokom izrade Plana. To su pre svega infrastruktura i zaštita životne sredine, privreda, unapređenje društvene delatnosti i javna uprava. Članovi radnih grupa će analizirati postojeće stanje i dati svoju viziju i cilj za unapređenje. Izrada Plana je potpuno transparentna i zahteva učešće javnog mnjenja i tokom izrade ćemo redovno obaveštavati javnost o svemu. Takođe, kada Plan bude u fazi nacrta biće dat na uvid građanstvu gde će svi zainteresovani, u trajanju od dve nedelje, moći da predlažu i sugerišu svoje ideje.

Važno je istaći da je Plan razvoja fleksibilan dokumet koji je podložan promenama, jer to je živa materija, sve zavisi od prioriteta. Pratićemo implementaciju i na godišnjem nivou, ako treba nešto ćemo menjati, nama je on vodič, i moram da kažem da je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj koncentrisana na izradu projekata i da je jedan od uslova da su projekti kojima konkurišemo obuhvaćeni Planom razvoja kako bismo dobili donaciju”- kaže Marija Đošić.

Zakon o planskom sistemu je propisao da se ovaj dokument donese do kraja godine, što je vrlo ambiciozno, i realno je očekivati da rok bude produžen i da početkom iduće godine bude donet.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker