Lokalna samouprava

Imenovani novi direktori javnih preduzeća

Na današnjoj sednici lokalnog parlamenta u Pirotu odlukom većine odbornika izabrani su novi direktori četiri javna preduzeća, shodno novoj zakonskoj obavezi da se direktori javnih preduzeća biraju na javnim konkursima. Donete su i odluke o povećanju cene daljinskog grejanja za 15 procenata uslovljenog povećanjem cena mazuta, a odbornici su se pozitivno izjasnili i o nameri opštine Vlasotince da postane korisnik Regionalne sanitarne deponije u Pirotu.

Za direktora JP Gradska toplana sa 35 glasova “za” izabran je dosadašnji direktor ovog preduzeća Radovan Nikolić, za direktora Direkcije za izgradnju sa 34 glasova “za” izabran je dosadašnji zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić. Za direktora JP “Vodovod i kanalizacija” izabran je Zoran Nikolić koga je podržalo 35 odbornika, dok je za izbor Bobana Tolića na mesto direkora JP “Komunalac” glasalo 34 odbornika.

skupstina

 

Novi direktor Direkcije za izgradnju Branislav Kostić kazao je nakon sednice novinarima da je i na dosadašnjoj funkciji obavljao uglavnom odgovorne poslove vezane za izgradnju kapitalnih infrastrukturnih objekata u gradu.

-Ja sam i u opštini radio u oblasti infrastrukture kao što je izgradnja Regionalne sanitarne deponije, Zatvorenog bazena, rekonstrukciju dva mosta i nadam se da ću opravdati poverenje koje su mi ukazali odbornici. Čeka nas puno posla a ja verujem da ću naići da dobru saradnju u Direkciji za izgradnju. Što se tiče zamerki da je izbor direktora politizovan, ja smatram da i u politici ima kvalitetnih kadrova. Uostalom ja u opštinu nisam došao iz politike, već iz “Tigra” gde sam osam godina bio glavni inženjer za konstrukciju tako da smatram da imam dovoljno znanja da vodim ovu instituciju-kazao je Kostić._DSC9088

Novi-stari direktor “Vodovoda i kanalizacije” Zoran Nikolić,  takođe je osporio tvrdnje opozicije da je izbor direktora javnih preduzeća politizovan.

-Ja nisam član niti jedne partije niti sam ikada imao člansku knjižicu bilo koje partije. Mislim da je opština Pirot uradila jedan korektan posao kada je konkurs za izbor direktora u pitanju. Mogli smo da pratimo situaciju u drugim gradovima poput Kruševca i mnogih drugih, gde je komisija za izbor dozvoljavala da samo po jedan kandidat dođe do skupštine. Kao što vidite mi smo ovde imali po tri kandidata, odbornici su mogli da diskutuju i nadam se da je ovo dobar korak ka nečemu što je javno imenovanje direktora javnih preduzeća-kazao je Nikolić i dodao da njega lično očekuje nastavak velikih investicija koje su započete.

Predsednik SO Pirot Milan Popović kazao je da bi Gradska toplana u Pirotu, da kao energent koristi gas, bila rentabilna.

-Glavni problem je mazut, na čiji uvoz monopol drži NIS, a mi nemamo drugih mogućnosti da koristimo alternativne energente. Po analizama koje smo pravili, da pirotska toplana koristi gas kao energent, ona bi bila rentabilna, jer država drži cenu gasa pod kontrolom i zato bi bili rentabilni. U slučaju mazuta, njegovu cenu niko ne kontroliše i rezultat toga su povećanja cena grejanja širom Srbije. Niko, s druge strane, ne pominje 80 posto građana koji nisu priključeni na toplovodni sistem i koji se snalaze kako znaju i umeju, kupuju drva ili ugalj, njih niko ne spominje što nije u redu-kazao je Popović i dodao da je izbor direktora obavljen potpuno u skladu sa Zakonom i da je komisija korektno odradila svoj posao.

-Kada se na neko drugo mesto dekretom neko postavi onda je to u redu, a kada se redovno radi to nije u redu-kazao je Popović.

Predstavnici opozicije izneli su zamerke na izbor direktora uz tvrdnje da je on politizovan.

-Tačka o povećanju cena grejanja izazvala je najviše kvalitetne polemike. Svaka odluka o povećanju cena je nepopularna. Neshvatljivo je da do povećanja cena grejanja dolazi u trenucima kada svi znamo da toplana posluje negativno. Stoga, opravdano sumnjamo da se povećanjem cene grejanja zapravo nadomeštaju gubici toplane. Kada je reč o načinu izbora direktora javnih preduzeća, ja se pitam da li izborom starih direktora za nove dolazimo do departizacije. Na delu je upravo suprotno, partizacija-kazao je Dimitrije Vidanović, šef odborničke grupe SNS-a, kojoj su se na početku današnje sednice priključila još dva odbornika Pokreta za Pirot Dušan Mitić i Gizela Kurilj.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

 

 

 

 

Slične vesti

8 Comments

    1. Zaista bi trebalo osotvani fond za ovakve situacije, Boki, odlična ideja. Ranije se građanima uzimao procenat od zarade za z,emljotresom srušenu Crnu Goru, za puteve na Kosovu, mislim da je vreme da država misli na ovu decu i da bez problema i pitanja šalje decu na lečenje. Naravno, fond poveriti osobi od poverenja neko ko je deokazao da mu je obraz čist. Svakog meseca svako od plate da da bar 500 dinara, pa i manje, eto para u fondu za lečenje dece (svi se sećamo slučaja kada je država dala pare za oslobađanje onog tipa, nije ni važno kako se zove )

    1. Svaka cast, velika hausnomt, ali dzaba kad ona mora da ceka jos! Koliko jos dece ima potrebe za ovakvom finansiskom podrskom. Ova devojcica je dobila pomoc zahvaljujuci dobroj kampanji, inace nista ne bi bilo. Zasto drzava ne osnuje fond za ovakve slucajeve? Svskom sluzbeniku mesecno odbiti 500 din. nece ni osetiti, a deci ce biti spasavani zivoti.

  1. Sa ovom novom cenom grejanja, za stan od 50m2, račun je preko 60000 din godišnje i to bez kalorimetra, a sa njim biće jos veći. Peći na pelet su mnogo isplativije rešenje.

    1. cekaj znaci pola miliona su dali paudnri,sto hiljada kosarkasi,trista hiljada porodica,znaci ostali samo sto hiljada nesto mi je tu ne realno zao mi je devojcice al bojim se da je neko zaradio na njoj..evo uporedite koliko je ko skupio..ono sto cujemo iz medija i posle budi human ja cu i dalje da dajem prosjacima i romima na ulici.. to mi je sigurnije.

  2. Blago tebi i tvojoj pmatei. Koliko para si ti dao za ovu malu devojcicu? Verujem da nisi ni pomislio dinar da das a isto tako verujem da su ti mesecni prihodi veci od 33 000 din koliko je prosecna plata u policiji. Da ti kazem samo da novac nisu prikupili samo uniformisana lica u policiji vec svi koji su zaposleni u MUP-u, pocev od cistacice i domara pa do samih direktora i ministra. Bolje da si cutao, manje bi ispao glup.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker