Gradska hronika

Iako nemaju automobil, prebacuju planove

Služba transfuzije u Pirotu, uprkos činjenici da nema automobil neophodan za izvođenje akcija prikupljanja krvi na terenu, uspešno radi i svake godine prebacuje planove. Tako je prošle godine po danas objavljenim podacima, umesto planiranih 1.543 jedinica krvi prikupljeno 1.902 jedinice, što je ostvarenje plana od 123 procenata, kazao je Pirotskim vestima koordinator u ovoj službi Ljubiša Đorđević.

 

ACA_1350_resize

Danas je u Svečanoj sali opštine Pirot u organizaciji Crvenog krsta, Službe transfuzije i opštine Pirot, a povodom obeležavanja svetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi, najhumanijim Piroćancima, kao i najboljim mladim učesnicima tradicionalnog konkursa “Krv život znači” dodeljene nagrade. Nagrade je uručio predsednik opštine Vladan Vasić koji se zahvalio svim dobrovoljnim davaocima krvi, kao i pirotskim mališanima koji su bili uspešni na literarnom konkursu koji promoviše dobrovoljno davalaštvo krvi.

Kako je Pirotskim vestima izjavio kooordinator Službe za transfuziju Ljubiša Đorđević, u poslednjih 17 godina, u čak 15 godina ova služba je prebacila plan, što je slučaj i sa prethodnom godinom.

-Uspešno radimo i ja sam srećan što od 1979. godine, od kad ova služba postoji, nije se desilo da za nekog pacijenta nemamo krv. Jedini problem sa kojim se susrećemo je činjenica da od pre dve godine nemamo automobil za izvođenje akcija prikupljanja krvi na terenu, iako nam je opština takav automobil i donirala. Ipak, on se koristi za potrebe bolnice. Mi ga koristimo, ali nije nam više na raspolaganju stalno kao što je ranije bio slučaj, već samo povremeno što se odrazilo i na broj sprovedenih akcija na terenu pa smo tako prošle godine umesto planiranih 35 akcija prikupljanja krvi sproveli svega osam akcija. Uprkos tome, mi smo prebacili plan i prošle godine i to za petinu-kaže Đorđević.

ACA_1331_resize

 

tekst i foto A.Ć.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker