Radio klub Pirot: Kad tinejdžeri spasavaju živote

Podelite

U Radio klubu Pirot, osim svakodnevnog nadgledanja terena pirotske kotline, asistencije i pružanja pomoći ljudima kojima je pomoć neophodna, uveliko rade i na ovaj veoma human poziv približe i mladim naraštajima. U ovom klubu mališani sa svojih petnaestak godina imaju prilike da, osim što nauče tajne radio amaterstva, učestvuju i u pravim akcijama spasavanja i pomažu ljudima kojima je pomoć neophodna. Mnogi mladi pirotski radioamateri, iako tinejdžeri,  već su učestvovali u akcijama spasavanja i  potrage za našim nestalim sugrađanima i polako ali sigurno idu stopama njihovih starijih kolega koji su poznati širom zemlje po asistiranju nadležnim službama u vanrednim situacijama, posebno prilikom katastrofalnih poplava u Obrenovcu, a u poslednjoj akciji pomogli su grupi planinara koja se izgubila u divljini da nađu put do civilizacije. 

Učenik prvog razreda srednje škole Andrija Mitić kaže za Pirotske vesti da se više od godinu dana bavi ovim hobijem. 

-Kao mali sanjao sam da mogu da držim u ruci radio stanicu i da mogu da komuniciram sa drugima. Kada sam čuo za ovaj klub došao sam ovde, svidelo mi se i tako je krenulo. Od skora imamo i licence, učimo od starijih kolega i već učestvujemo u akcijama pomoći našim sugrađanima. Pre možda mesec dana učestvovali smo u akciji potrage za nestalim čovekom. Akcija je uspešno završena i meni je veoma drago što sam bio deo te akcije-kaže Andrija za Pirotske vesti.

Aleksa Tošić je još uvek osnovac a prvi kontakt sa radio amaterstvom imao je tokom prošlogodišnje Božićne škole sporta. Od onda se aktivno bavi ovim hobijem.

-Od tada sam i član Radio kluba Pirot. Od skora imamo i naše znakove a zahvaljujući Radio klubu ja mogu da razgovaram sa celim svetom na kratkim talasima i preko repetitorima, učestvujemo i na takmičenjima gde dobijamo diplome-kaže Aleksa.

Predsednik Radio kluba Bojan Božić kaže da se podmladak Radio kluba spremaju da, osim što uče osnove ovog posla, budu i sposobni da pomažu u vanrednim situacijama.

-Par puta smo već imali prilike da nam pomažu. Oni su bili ovde u prostorijama Radio kluba, koordinirali radio vezom a u isto vreme vršili pretragu terena za nestalom osobom pomoću kamere koja je instalirana iznad Pirota i pomoću koje vidimo celu kotlinu dok smo mi u isto vreme bili na terenu. Nadamo se da  neće imati često priliku da nam pomažu u takvim situacijama, ali mi smo spremni, zlu ne trebalo-kaže Božić.

 

Kamera Radio kluba Pirot šalje signale za ranu dojavu o požarima, bujicama…

 

Pirotski radio-amateri pomogli planinarima koji su se izgubili u mraku na planini Rtanj

Radioamateri probijaju puteve do bolesnih i nemoćnih

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1