Reportaža

Holanđanin koji se zaljubio u Pirot i Srbiju

Holanđanin Nils Albers već godinama promoviše na sve moguće načine Pirot i Srbiju, posebno Staru planinu i kanjon Jerme i pokušava da razbije uvreženo loše mišljenje koje o Srbiji generalno imaju ljudi u Holandiji i okolnim zemljama.

_DSC2559Kako za Pirotske vesti kaže Albers, koji živi u blizini holandskog grada Arnema, prvi put u Srbiji je boravio pre dvadesetak godina.

-Tada sam u Zvonačkoj banji upoznao svoju sadašnju suprugu i od tada svake godine dolazimo ovde. Vaša priroda je fantastična i nije previše “turistička”, odnosno previše urbanizovana, već je ovde priroda zaista netaknuta i izvanredna. Zbog toga preko društvenih mreža, ali i na druge načine stalno promovišem ovaj kraj kako bih ljudima u Holandiji prikazao da je ovde zaista prelepa priroda. Nije samo reč o Staroj planini, već i o Uvcu, Zlatiboru i drugim krajevima-kaže Albert i dodaje da je posebno oduševljen kanjonom reke Temštice, Babinim zubom, vodopadima na Staroj planini, Toplodolskom rekom i posebno kanjon Jerme koji je zaista fantastičan.

_DSC2547Albers planira da turističku ponudu Srbije predstavi holandskim turističkim agencijama.

-Iz Holandije postoje organizovana putovanja u Bugarsku, ali ne i u Srbiju i ja se trudim da to promenim. Srbija, naročito Stara planina, može posebno da bude interesantna ljubiteljima ekstremnih sportova poput mauntbajkera koji bi ovde mogli da uživaju po neuporedivo nižim cenama nego što to rade recimo u Nemačkoj, Austriji ili drugim zemljama-kaže Albers za Pirotske vesti.

Njegova supruga Jasmina Dimitrov kaže da je Nils potpuno opčinjen prirodom ovog kraja.

-Ja volim da dođem ovde zbog ljudi, a Nils zbog prirode i svaku priliku kada smo ovde koristimo da prošetamo izletištima poput Vrela, Babinog zuba, Zvonačkim krajem, kanjonom Jerme i drugim prelepim mestima kojima ovaj kraj obiluje-kaže Jasmina.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker