Kultura

“Heroj nacije” oduševio publiku

Predstavom “Heroj nacije” po tekstu Ivana M. Lalića a u režiji Spasoja Ž. Milovanovića Narodno pozorište Pirot obeležilo je početak jubilarne sezone u kojoj pirotski teatar obeležava 70 godina neprekidnog rata i čak 125 godina postojanja pozorišne trupe. Komad obrađuje poguban uticaj rijaliti šou programa na široke narodne mase. _DSF8008_resize

Režiser Milovanović je pohvalio način na koji su glumci Narodnog pozorišta odigrali ovu predstavu i kazao da je reč o veoma kvalitetnom tekstu.

-Mogu slobodno da kažem da je reč o najbolje napisanoj komediji na srpskom jeziku u poslednjih dvadest godina-kazao je Milovanović.

_DSF8034 resizePisac tekst Ivan M. Lalić je specijalno zbog premijere došao u Pirot.

-Volim da “pobegnem” makar na kratko iz Beograda i vidim kako glumci u drugim gradovima interpretiraju komade koje sam pisao. Pirotski glumci su to zaista odlično odradili-kazao je Lalić i dodaje da iako je obavijena komediografskom skramom, ova predstava ima ozbiljnu poruku.

_DSF8043_resizeGlumica Saška Stojanović kazala je po završetku predstave da komad apsolutno oslikava stvarnost.

-Mi smo pokušali da izvrgnemo ruglu rijaliti šou programe koji se dešavaju na svim televizijama, naravno sa merom. Želeli smo da pokažemo ljudima da svako od nas može da bude meta tih televizija, programa i da mnogo porodica podlegne uticaju medija do te mere da se porodice dovedu čak i do propasti-kaže Stojanovićeva.

_DSF8054_resizeGlumac Zoran Živković   tumačio je lik Budimira, koji se na kraju predstavu i ubija zbog učešća u rijaliti programu u kome je poverovao da je mrtav i na kraju bio i stvarno mrtav.

-Odlično smo radili sa rediteljem Milovanovićem. Ovo je tragi-komedija, tužna komedija, nije ona komedija kojoj bismo se smejali od početka do kraja, jer, nažalost, smehu i šali nije ni mesto ni vreme. Ako smo doprineli kao pozorišni umetnici, i umetnici uopšte, da se nakon ove predstave ljudi prosvetle i otrezne, onda smo mi napravili dobar posao-kaže Živković.

_DSF8096_resize

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker