Lokalna samouprava

Help nastavlja da pomaže pokretanje malih biznisa

Nemačka humanitarna organizacija “Help” za 15 godina delovanja u Srbiji pomogla je  pokretanje i razvoj gotovo 5.000 malih biznisa, izgradila više od 550 stambenih jedinica za izbegle, raseljene i socijalno ugrožene osobe i pružila humanitarnu pomoć u vrednosti od preko šest miliona evra,  izjavio je danas u Pirotu Regionalni menadžer ove humanitarne organizacije Klaus Mok.

On je danas u Pirotu uručio ugovore o novčanoj pomoći za pokretanje biznisa za ukupno 27 korisnika. Novopečeni preduzetnici će od ove organizacije i opštine Pirot dobiti novčanu pomoć u opremi u iznosima od po 1.200 ili 2.400 evra.

ACA_8773_resize

 Mok se zahvalio opštini Pirot na odličnoj saradnji proteklih nekoliko godina.

“Za 15 godina rada u Srbiji “Help” je pružio pomoć izbeglim raseljenim i ugroženim licima. Podržano je gotovo 5.000 mikro i malih biznisa u Srbiji kao i razvoj 20 kooperativa. Uz podršku EU i nemačke vlade izgradili smo 550 stambenih jedinica i time pomogli zatvaranje kolektivnih centara. Saradnja sa opštinom Pirot traje još od 2002. godine a projekte koje smo zajednički realizovali sa opštinom Pirot finansirali su nemačka vlada i ambasada Kraljevine Holandije. Značajnu podršku i učešće imali smo od strane opštine Pirot zbog čega se zahvaljujem predsedniku Vladanu Vasiću i nadam se da ćemo nastaviti sa saradnjom i zajedničkim radom na smanjenju siromaštva u ovoj zajednici”, kazao je Mok.

ACA_8777_resize

 

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić zahvalio se nemačkim donatorima na dugogodišnjoj veoma uspešnoj saradnji sa opštinom Pirot.

-Opština Pirot sa “Helpom” već deveti put potpisuje ugovore o pomoći preduzetnicima i zapošljavanju. Do sada je 322 preduzetnika dobilo ovakav vid podrške a danas ćemo potpisati ugovore sa još 27 korisnika donacije za pokretanje sopstvenog biznisa, prošle godine 14 a naredne godine još 42 korisnika će dobiti ovaj vid podrške organizacije “Help” i opštine Pirot. Cilj nam je da na ovaj način smanjimo nezaposlenost, siromaštvo i zbog toga je u ovom konkursu ciljna grupa bila romska populacija i osiromašeni slojevi stanovništva-kazao je Vasić i čestitao svima koji su se odvažili da umesto da traže socijalnu pomoć, pokrenu sopstveni biznis zahvaljujući pomoći koju su dobili ovim putem.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker