Gradska hronika

HE “Pirot” pouzdan član velike porodice EPS-a

Od početka rada HE “Pirot”, najmlađa u sistemu EPS-a, pokazala je maksimalnu spremnost da se u svakom trenutku uključi u rad na poziv dispečerskog centra. Imajući u vidu značaj vršne električne enrgije za očuvanje Sistema u periodima velike potrošnje struje, održavanju opreme, mašinskih i elektro postrojenja zaposleni u HE “Pirot” posvećuju maksimalnu pažnju.

Ovogodišnji remont HE “Pirot” počeo je 28. septembra i trajao je do sredine oktobra. Kako prenosi “EPS ENERGIJA” remont u trajanju od dve nedelje je, relativno, kratak period, ali dovoljan da se sva oprema pregleda, otklone eventualni nedostaci i da Elekrana bude u potpunosti spremna za rad u predstojećem periodu. Na primer, na agregatu dva podešen je vodeći ležaj koji zahteva izuzetnu preciznost, jer sve mora da bude idealno i meri se u stotim delovima milimetra. Turbina ima 500 obrtaja u minutu, a rotor generatora je težak oko 100 tona. Oprema u HE “Pirot” je u izuzetnom stanju, uprkos višegodišnjem radu, što dovoljno govori o stručnosti i posvećenosti radu stručnjaka ovog Preduzeća. Na centralnoj komandi sa pirotskim inženjerima radilili su stručnjaci sa Instituta “Mihajlo Pupin”. Kako je tom prilikom izjavio elektroinženjer, Bojan Ćirić, rukovalac komande, ugradnjom tač-panela omogućen je mnogo bolji pregled.

Trenutno u Akumulaciji “Zavoj” ima energije za proizvodnju oko 55 miliona kilovat sati vršne električne energije, ukupna zaremina je oko 70 miliona. Kako su nam rekli u “EPS ENERGIJI” hidrološka situacija u Srbiji je povoljna, naročito na Drini i Dunavu, pa je dobro da se “sačuvaju” vršne elektrane, poput pirotske, za rad u trenucima kada je to najpotrebnije.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker