Reportaža

Grobnica mitropolita Nektarija postaje mesto hodočašća

Grobnica mitropolita pirotskog Nektarija, odnosno deda Nektarija, kako ga je narod iz milošte zvao, biće na odgovarajući način obeležena kako bi bila dostupna javnosti i vernicima koji će sigurno u velikom broju obilaziti grob mitropolita koji je sahranjen u sedećem položaju.

nektarijeGrobnica je pronađena prilikom radova na rekonstrukciji porte Pazarske crkve u centru Pirota.

Arheolog Muzeja Ponišavlja Predrag Pejić kazao je da je lokacija grobnica mitropolita Nektarija, odnosno vladike Nektarija, koji je u narodu iz milošte nazivan i deda Nektarijem, odavno bila poznata arheolozima.

-Kako se navodi u Tefteru Nišavske mitropolije, vladika Nektarije je u Pirot došao tri godine nakon izgradnje crkve 1837. godine i sve do smrti 1853. godine bio je vladika pirotske mitropolije. Sahranjen je, kao i većina vladika u sedećem položaju-izjavio je Pejić.

Opština Pirot je za uređenje obe gradske crkve, Pazarske i Tijabarske iz budžeta izdvojila više od 7, 3 miliona dinara, s obzirom da su objekti bili u lošem stanju i kada je o enterijeru i eksterijeru reč.

Predsednika Komisije za verske objekte u opštini Pirot Aleksandar Z. Ćirić, kazao je na konferenciji za novinare da su tokom vikenda već obavljeni prvi razgovori sa nadležnim Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

-Već sam razgovarao sa direktorkom Zavoda i ovih dana ćemo naći rešenje kako obeležiti i sačuvati grobnicu za sve vernike koji će sigurno u velikom broju obilaziti grobnicu mitropolita Nektarija, koji je uživao izuzetno poverenje u narodu, a poznat je i po gestu kada je crkvi darivao 29.000 groševa-izjavio je Ćirić.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker