Gradska hronika

Grejanje “goruće” pitanje na sednici Opštinskog veća

Ukoliko odbornici na sutrašnjoj sednici Skupštine opštine Pirot izglasaju predlog Gradske toplane, grejanje u Pirotu, kao što je  slučaj i sa skoro svim toplanama u Srbiji,  od početka nove grejne sezoneće biti skuplje za 15 procenata za stambene korisnike.

Po rečima direktora Gradske toplane Radovana Nikolića, poskupljenje je nepopularan, ali i neminovan potez Gradske toplane kako bi se obezbedilo nesmetano grejanje u gradu.

-Ukoliko odbornici odobre nova cena za stambene korisnike iznosiće 103,32 dinara, dok che za poslovne i povlašćene iznositi 216,34 dinara. Jednostavno, zbog poznatih okolnosti oko nabavke mazuta sa kojim se suočavaju sve toplane koje su vezane za mazut kao osnovni energent, primorani smo da tražimo poskupljenje, kako se snabdevanje toplotnom energijom ne bi dovodilo u pitanje-kazao je Nikolić._DSC1401

Osim novih cena korisnici daljinskog grejanja od 15. oktobra dobijaće i nove račune, s obzirom na zakonsku obavezu svih toplana da polako prelaze na sistem naplate po utrošku.

-Kada je o novom sistemu naplate reč, on će kod nas zaživeti u tridesetak podstanica gde postoje tehnički uslovi za tako nešto, odnosno za postavljanje kalorimetara. Tu će se računi sastojati od fiksnog i varijabilnog dela. Fiksni će se plaćati tokom cele godine kako bi moglo da se na odgovarajući način vrši održavanje sistema grejanja, dok će se varijabilni plaćati tokom grejne sezone i to u zavisnosti od količine utrošene energije. Fiskni deo će iznositi 46,3 dinara bez PDV-a  po metru kvadratnom, dok će se varijabilni deo plaćati 4,27 dinara po utrošenom kilovat-satu toplotne energijem bez PDV-a-kaže Nikolić.

Osim grejanja, opštinski većnici su usvajali i planove i programe pojedinih javnih ustanova i preduzeća i izjašnjavali se o brojnim tekućim problemima u gradu.

tekst i fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

4 Comments

 1. Gospodo iz Toplane,

  Dozvolite mi da se iskljucim iz vaseg sistema daljinskog grejanja, a da pritom nemam nikakve finansijske obaveze prema vama. To je moje ustavno pravo.
  Jednostavno nisam u mogucnosti da redovno izmirujem svoje obaveze prema vama jer sam bez posla.

  Ponavljam, vase usluge mi nisu potrebne.

 2. Nekako smo pre dve godine skrpili neki dinar da kupimo stan s muzem, i u ugovoru sa bivsim vlasnikom potpisali i clan u kom stoji da je stan rasterecen svog pokretnog i nepokretnog tereta (pa i racuna). Ne znam kako nam je promaklo da pogledamo u Toplani, ali kada je stigao sledeci racun za grejanje kao da nas je grom pogodio. Na racunu je stajalo zaduzenje od 180 000 dinara.
  Naravno, prvo sto smo insistirali je da u Gradskoj toplani recimo problem. Predlozili smo da se nama nekako odvoje racuni a gospodin koji nije placao racune godinama nije nasa briga. Naravno, inicijativa da se ovako nesto resi u nasu korist je bila ravna nuli.
  Od tada je proslo jos dve godine, mi redovno placamo svoju potrosnju iako ni nama novac ne izvire. A slucaj gospodina koji nije osecao potrebu da izmiri svoja dugovanja i dalje stoji neresen. Znam sigurno zato sto idalje dolaze racuni na moju adresu a od utuzenja ili naplate ni pomena.
  Da li zna neko da mi objasni zasto se ovakva dugovanja olako zaboravljaju. Prostom racunicom i zdravom logikom ovo nije nimalo zanemarljiva cifra,pogotovo kada se duplira jos nekim slicnim slucajevima.
  Zasto dozvoljavamo da se svaki put kola lome na savesnim gradjanima???

 3. Gospodjo, Toplana kao i svi zelenasi ne želi da dug naplati što pre, vec što kasnije, i da na kraju ukoliko dužnik nema para na sudu preuzme nekretninu. Veoma prosto i logično objašnjenje. Zasto bi inače tolerisali nečije dugovanje godinama?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker