Kultura

Grafička radionica Sićevo – izložba u Galeriji “Čedomir Krstić”

U Galeriji “Čedomir Krstić” u utorak 16. jula u 20 sati biće otvorena izložba “Grafička radionica Sićevo”.

Grafička radionica je otpočela svoj rad u zgradi Likovne kolonije Sićevo 2005.godine na inicijativu kustosa galerije dr.grafike Slobodana Radojkovića. Do sada je u ovoj radionici stvaralo i radilo 87 umetnika iz Srbije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Belgije, Makedonije, Meksika i Poljske. Na izložbi u Galeriji „Čedomir Krstić“ Pirot, zastupljena su dela poslednja dva saziva održana u proleće 2017.i 2018.godine. Autor izložbe je kustos Galerije savremene likovne umetnosti Niš Sonja Vukašinović a predstavljena su 11 učesnika sa 22 grafike u različitim tehnikama.
Okupljeni umetnici-grafičari u ambijentu Sićeva razmenjivali su svoja iskustva vezana za grafičke tehnike i lične senzibilitete, uz rad na pripremi svojih ploča za štampu. Prirodne lepote ovog kraja, klisura, seoski ambijenti i vidikovac, znatno su povećale radnu atmosferu i umetnicima pružale trenutke inspiracije. Magija zvana grafika pružila je mnogima pravu sliku kako nastaje grafički list sa utisnutim emocijama svakog od autora.
Bogat raspon grafičkih tehnika, kao i raznovrsnost stilskih opredeljenja karakterišu ova dva veoma pažljivo birana saziva grafičara, koji trenutno zauzimaju veoma visoko mesto u oblasti savremene grafike. Njihova angažovanost i iskustva stečena na svedskim sajmovima i rezidencionalnim boravcima počev od Japana, Belgije, Poljske, Bugarske, Nemačke od velikog su značaja i za Grafičku radionici Sićevo

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker