U Pirotu od morbila obolela desetomesečna beba i medicinska sestra, jedan slučaj i u Dimitrovgradu

Podelite

Prvi slučaj malih boginja registrovan je i laboratorijski potvrđen 03.01.2018. kod deteta uzrasta 10 meseci na dečjem odeljenju Opšte bolnice u Pirotu. Bolest je laboratorijski potvrđena i kod jedne medicinske sestre sa dečjeg odeljenja, prijavljena je sumnja na morbile još kod tri medicinske sestre i jedne čistačice koje rade na dečjem odeljenju, kao i jedne medicinske sestre na ORL odeljenju, saopštio je pirotski Zavod za javno zdravlje. 

-Sve sumnje na male boginje su epidemiološki ispitane, izolovane u kućnim uslovima, uzorkovani su im brisevi ždrela i nosa i laboratorijsko ispitivanje na Torlaku je u toku. Epidemija je prijavljena, jer je na osnovu nacionalnog vodiča obavezno prijavljivanje kada se registruju dva epidemiološki povezana slučaja. Sve zdravstvene ustanove na okrugu sprovode pooštren epidemiološki nadzor nad morbilima. Početkom godine je registrovan jedan slučaj malih boginja laboratorijski potvrđen sa područja opštine Dimitrovgrad, kod deteta uzrasta 14 godina koje je u decembru bilo na kontroli u DIK u Nišu. Prijavljena je sumnja na male boginje kod osobe iz kontakta, epidemiološki je ispitan, izolovan, uzorkovan je bris ždrela i nosa i laboratorijsko ispitivanje na Torlaku je u toku. Epidemiološko ispitivanje je i dalje u toku. Sprovode se pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima. ZZJZ Pirot preduzima sve mere u cilju sprečavanja širenja malih boginja-navodi se u saopštenju.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1