Speleolozi se po prvi put spustili u Časlava jamu, na Stolskoj planini

Podelite

Grupa speleologa uspela je da se spusti u jamu na Stolskoj planini, kod sela Kusa Vrana, koja je do sada bila poznata jedino meštanima sela. Jamu, ispitanu do dubine od oko 80 metara, ova ekipa speleologa delimično je istražila i nazvala Časlava jama, po imenu meštanina Kuse Vrane koji je i upoznao ekipu speleologa sa jamom koja je nepoznata široj javnost, a koja bi mogla da bude interesantna speleolozima. Speleolozi su najavili da će u narednom periodu izmeriti celu dubinu jame, koja je sada spelološki opremljena i pripremljena za dalja istraživanja koja tek slede.

jama

Kako je Pirotskim vestima kazao speleolog i vodič “Nature travel office” Milan Stojaković, jama koja je sada istražena, nalazi se na “granici” babušničke i pirotske opštine na Stolskoj planini.

-Nakon dojave meštana, uspeli smo da lociramo novi speleološki objekat u Srbiji na Kusovranskoj planini (lokalni naziv), koja je u udžbenicima zavedena kao Stolska planina. Jama se nalazi u ataru istoimenog sela, Kusa Vrana, na granici babušničke i pirotske opštine. Do objekta smo došli na osnovu informacija koju nam je dao domaćin Časlav. U njegovu čast, jamu smo nazvali “Časlava jama”. U objekat, dubine oko 80-tak metara spustila se ekipa “Nature travel office“, koju su sačinjavali: Danijel Aleksić – PK Dubašnica, Igor Olarić – PK Dubašnica, Imac Kada – SK Manda i Milan Stojaković  PARK Nature. Sve vreme uz nas bio je naš verni snimatelj Ivan Andjelković – Flux Media-kaže za Pirotske vesti Stojaković i dodaje da se planiraju dalja istraživanja ove jame.

-“Časlava jamu” smo speleološki opremili dok njeno merenje čeka sledeći naš odlazak.
Više informacija o ovoj jami kao i o ostalim objektima koje smo rekognoscirali na ovom području (Stolska, Greben, Vlaška, Talambas planina … ), daćemo uskoro-zaključuje Stojaković i dodaje da njegova ekipa zahvalnost duguje i planinaru iz Babušnice, Saši Aranđeloviću, koji je pomogao akciju speleologa.

speleolozi

foto-video Ivan Anđelović-Flux media

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1