Skup eminentnih srpskih istoričara u Pirotu “Pirot – od turske kasabe do modernog grada”

Podelite

Pod nazivom “Pirot – od turske kasabe do modernog grada” danas se u Pirotu održava skup eminentnih srpskih istoričara na kome će, kako je rečeno, biti prezentovane i neki dosad nepoznati delovi istorije našeg kraja. Organizatori ovog značajnog skupa su Istorijski arhiv Pirot i Udruženje istoričara, pod pokroviteljstvom Grada Pirota. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je otvarajući skup da je reč o značajnom skupu sa brojnim eminentnim stručnjacima.

-Cilj nam je bio da skrenemo pažnju na dva velika događaja – to su 140 godina od Berlinskog kongresa i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Pre svega, to je od značaja za ovaj kraj koji je odlukom na Berlinskom kongresu pripojen Srbiji. Skup je više nego uspešan. Imaćemo priliku da u zborniku vidimo i nove podatke koje su ljudi koji se bave istorijom pronašli u arhivama. I sam naslov “Od turske kasabe do modernog grada preko Berlina i Versaja” je potpuno aktuelan. Mi se u zadnjih petnaestak godina trudimo da od jednog malog grada koji je bio pod osmanlijskom vlašću napravimo grad koji ima evropski duh-kazao je Vasić.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1