Pojačane kontrole na putevima, 60 posto poginulih vozača u prošloj godini nije koristilo sigurnosni pojas

Podelite

Saobraćajna policija u Srbiji danas će, u okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojasevima na putevima širom Evrope, vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nezgodi do 60 posto, a u toku 2017. godine gotovo 60 posto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. 

Pojačane kontrole, usmerene pre svega na obavezu korišćenja sigurnosnih pojaseva, ali i zabranu upotrebe mobilnog telefona u toku vožnje, vrše se danas u 32 evropske države.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

Saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1