Gradska hronika

Oživljavaju selo Strelac

Udruženje “Pirot E Publika” i Udruženje “Pogled sa juga” organizuju međunarodni omladinski kamp u selu Strelac, kraj Babušnice. Kamp se realizuje u terminu 20-28. juna ove godine.

Kako se navodi u saopštenju ovih udruženja, cilj organizacije ovog kampa je između ostalog i oživaljavanje ovog sela.

-Ulažemo u mlade i kroz kampove prevazilazimo stereotipe i granice koje nas razdvajaju, a istovremeno promovišemo interkulturalnost i raznolikost. Pomažemo mladima da razviju svoje kompetencije (životne veštine) pomoću neformalnih alate za učenje i trudimo se da edukujemo mlade mirnom suživotu sa ljudima iz različitih kultura, zemalja i društvenih uslova dajući im priliku da se suoče sa drugima u interkulturalnom okruženju koje stimuliše razvoj društvene svesti.

Udruženje “Pirot E Publika” je neprofitna organizacija iz Pirota, sa jugoistoka Srbije. Kao najaktivniji organizacija koja radi sa mladima i za mlade u pirotskom okrugu, oblast naše aktivnosti je obrazovanje i položaj manjina, odnosno društvena odgovornost. U 2013. smo dobili nagradu MLADGRAD za rad sa mladima iz osetljivih grupa, u 2014. dobili smo nagradu za povezivanje mladih i lokalne vlasti. Godinama organizujemo najveći kamp u Srbiji i šire, sa više od 200 ljudi iz celog sveta koji dolaze svake godine da ojačaju ruralne zajednice u jugoistočnoj Srbiji. Kamp je proglašen za jedan od 10 najboljih projekata u 2013. godini od strane Krovne Organizacije Mladih Srbije (KOMS).

Naši partneri, udrženje “Pogled sa Jug” su organizacija iz Babušnice i domaćin kampa. Čine ih mladi koji su spremni da menjaju svoje okruženje, čuvaju prirodu oko nas i poboljšaju oložaj mladih na teritoriji Babušnice.

U toku kampa oživećemo selo Strelac i biti socijalno odgovorni kroz pomoć internatu za socijalno ugroženu decu sa teritorije Pirotskog okruga poboljšanjem objekata u kojima deca borave i uče. Takođe, pomoći ćemo ljudima iz sela farbajući mostove i izgradnjom ograde oko fudbalskog terena. Učesnici će posetiti specijalni rezervat prirode “Jerma” i videće najužu klisuru u Srbiji, stari rudnik sa napuštenom prugom, stari kamenog most, manastire iz 13. veka i još mnogo toga-zaključuje se u saopštenju.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de