Otkrivena tajna pirotskog roštilja i sira

Podelite

Otkrivena tajna pirotskog roštilja i sira – prave se od mesa i mleka!?

_DSC7860

Da je roštilj u pirotskim kafanama izvanrednog kvaliteta uverio se svako ko je makar jednom zakoračio u neku od desetine kafana.

Upravo kvalitetan roštilj je bio povod za organizovane manifestacije po ugledu na leskovačku Roštiljijadu, Festival majstora pirotskog roštilja. Ipak, za razliku od leskovačkih pljeskavica, u pirotskim ima- mesa, zaključak je žirija ovogodišnje manifestacija koji su pirotski roštilj ocenili odličnom ocenom.

deo letnje basta u dvoristu muzeja

Pobednik ovogodišnje manifestacije je kafana “Ladna voda” a s obzirom da je ovo druga uzastopna pobeda, majstorsko pismo dobio je roštiljdžija i vlasnik ove kafane Boban Tančić.

Predsednik Asocijacije šefova kuvara Crne Gore Vuko Mitrović ocenio je da je kvalitet pirotskog roštilja odličan i pohvalio i gostoprimljivost Piroćanaca.

-Piroćanci, nasuprot predrasudama, vole da ugoste čoveka i da mu što više toga ponude. Dokaz za to je i ova manifestacija koja ima potencijal da u perspektivi, ako se iz godine u godinu poboljšava organizacija, nadmaši i čuveni leskovačku Roštiljijadu-kazao je za Pirotske vesti Mitrović.

rostilj pirot

Stambol Geštamov, koji je više od tri decenije bio na čelu kuhinje čuvenog beogradskog hotela “Interkontinental” kazao je da je “primetio da se ovde roštilj pravi od mesa”.

stambol gestamov

-Ovde se roštilj pravi od mesa, a sir od mleka, što je sve ređi slučaj nažalost. Ipak, dosta toga treba korigovati kako bi ova manifestacija dostigla vrhunski nivo. Između već naredne godine ćemo dati svim učesnicima striktne preporuke kako da prave roštilj. Pljeskavicu, koja je sinonim za roštilj, ne smete nikako da pokvarite jer to vam ni ja a ni mušterije neće oprostiti-zaključio je Geštamov.

rostilj

Organizator manifestacije na kojoj se predstavilo 12 najboljih pirotskih roštiljdžija je Opšte udruženje preduzetnika i Turistička organizacija Pirot. Festival je održan u restoranu “Kraljev čardak” i bio je zatovrenog tipa, što je i glavna zamerka Piroćanaca imajući u vidu da je masovnost od presudnog značaja kod manifestacija ovakvog tipa.

Tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1