“Mali Jerusalim” danas slavi Veliku Gospojinu

Podelite

Litijama centralnim gradskim ulicama, rezanjem slavskog kolača i obraćanjem vernicima vladike niškog dr Jovana Purića, danas je proslavljena gradska slava Velika Gospojina.

_DSC8215

Litije su krenule iz Tijabarske crkve a zaustavile su se ispred zgrade Skupštine opštine Pirot gde je vladika dr Jovan sa predsednikom opštine Vladanom Vasićem prerezao slavski kolač i održao besedu.

_DSC8194

 

-U ove krajeve sežu duboki koreni hrišćanstva. Ovde je nekada u istoriji bila mitropolija, sedište drevne Episkopije Remezijanske, Niške, Pirotske i ta blagodet i blagoslov su poznati celom rodu hrišćanskom-kazao je vladika dr Jovan.

_DSC8229

Prisutnima se obratio i predsednik Vasić koji se zahvalio vladici dr Jovanu što je upriličio gradsku slavu, bio na čelu litija i držao svetu liturgiju.

_DSC8261

-Ponosam sam što smo pre nekoliko godina sa ondašnjim vladikom niškim, a sada patrijarhom Irinejom obnovili gradsku slavu i nadam se da niko nikada više neće zaboraviti da slavi ovu slavu. Litija je velika molitva za naš grad i daj bože da još dugo proslavljamo slavu u miru, zdravlju i veselju-kazao je Vasić čestitajući Piroćancima gradsku slavu.

_DSC8253

Nakon obraćanja vladike dr Jovana i predsednika Vasića prisutnima se prigodnim programom predstavio hor i folklorni ansambl Doma kulture.

_DSC8197

Zbog izuzetnog broja verskih objekata i vernika pirotski kraj je poznat i kao Mali Jerusalim. Pirot je Malim Jerusalimom prvi nazvao sveti vladika Nikolaj Velimirović.

_DSC8275

Tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1