Devize oduzete na Gradini pune republički budžet

Podelite

Vršilac funkcije predsednik Prekršajnog suda u Pirotu Ivana Mladenović izjavila je danas Tanjugu da se u republički budžet iz ove ustanove na osnovu naplaćenih kazni u poslednjih godinu i po slilo 1.3 miliona evra i preko 125 miliona dinara.

Kako je Tanjug izjavila Mladenovićeva, reč je o kaznama koje su izrečene na osnovu Zakona o deviznom poslovanju.

-Kazne su izrečene u najvećem broju slučajeva stranim državljanima kod kojih carinici na Gradini pronadju velike količine novca za koje ne postoji odgovarajuća dokumentacija, odnosno potvrda o vlasništvu. Osim kazni, u ovakvim slučajevim se izriče i zaštitna mera oduzimanja deviza pa je po tom osnovu u istom periodu na osnovu prijava carinika i policije oduzeto 1.291.800 evra, 800.000 švedskih kruna i 20.000 švajcarskih franaka. Sav novac oduzet na ovakav način po ustaljenoj proceduri uplaćuje se u budžet Republike Srbije. Od momenta otkrivanja pa do izricanja presude koja je odmah pravosnažna protekne u proseku najviše nekoliko časova-kaže Mladenovićeva.


Predsednica Prekršajnog suda Ivana Mladenović

 

U najvećem broju slučajeva, po njenim rečima, u pitanju su ljudi koji rade u nekoj od zapadnih zemalja a poreklom su iz Turske, gde i nose novac.

-Razlog za neprijavljivanje velikih količina novca uglavnom je težnja da se izbegne plaćanje poreza u Turskoj, ali ima i drugih motiva. Shodno našim propisima, iz zemlje je moguće bez ikakve dokumentacije izneti najviše 10.000 evra. Za iznose veće od 10.000 evra mora se imati dokumentacija, neki dokaz o vlasništvu, potvrda banke iz koje je novac podignut i slično i taj novac se mora prijaviti na posebnom formularu-navodi Mladenovićeva.

A.Ć.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1