Buduće arhitekte daju svoje predloge o poboljšanju vizuelnog identiteta Pirota

Podelite

U Muzeju Ponišavlja počela je sa radom Arhitektonska radionica “Turres” u okviru koje će petnaestak polaznika, uglavnom pirotskih srednjoškolaca, steći osnovna saznanja o arhitekturi, i na osnovu njih kasnije dati svoje predloge za unapređenje vizuelnog identiteta grada ali i zaštitu spomenika kulture u Pirotu, od kojih su neki, poput kuće “Bela mačka” u veoma lošem stanju.

_DSC8046

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor radionice je Piroćanac, inače asisteng na niškom Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Mirko Stanimirović, a osim njega za vreme radionice polaznicima će predavanja držati eminentni domaći stručnjaci za arhitekturu sa niškog GAF-a, ali i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elena Petrović, takođe Piroćanka i mnogi drugi stručnjaci iz ove oblasti.

_DSC8045

-Škola će trajati pet dana i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela. Na osnovu teorijskih saznanja koja će dobiti, polaznici će raditi grafičke zadatke i crteže koji će biti predstavljeni na izložbi po završetku radionice. U zavisnosti od predavanja, menjaće se lokacije pa će osim u Muzeju predavanja biti držana i na Kaleu u tvrđavi i mnogih drugim mestima. Polaznici će u svojim radovima dati ideje za rešavanje vizuelnog identiteta grada-kazao je Stanimirović.

Radionica se održava u okviru Pirotskog kulturnog leta. Organizator je Muzej Ponišavlja a partneri su GAF iz Niša, Zavod za zaštitu spomenka kulture iz Niša i Direkcija za izgradnju iz Pirota.

Tekst i foto Aleksandar Ćirić

 

Podelite

1 Komentar

  1. Zoran

    27.08.2013. at 14:26

    Svaki objekat sluzi na cast arhitekti. Ne mogu da razumem kako se ruzni objekti zidaju u Pirotu. Pre svega mislim na Trefov objekat u centru na dva sprata, tako je projektovan da prosto bole oci. Posebno je ruzna aluminijska i pvc stolarija u staroj Tijabari oko pijace. Naravno, ima i pozitivnih primera, poslovni objekat preko puta pijace – maloprodajni objekat za molersku opremu i boje, stambeno – poslovni objekat do Velikog mosta koji podseca na uske amsterdamske zgrade itd. Svim pirotskim arhitektama zelim puno posla, da nas grad bude lepsi iz dana u dan.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1