Gradska hronika

Gradonačelnik Vasić u Slobodnoj zoni: Grad pomaže privredu

Gradonačelnik Vladan Vasić i pomoćnik gradonačelnika za investicije Aleksandar Ćirić,zajedno sa direktorom Zone Draganom Kostićem, obišli su nekoliko  najznačajnijih preduzeća , koja posluju u režimu zone, među kojima su “D kompani”, “”Ireli”, “Piroteks triko” …..

vasic

Uz konstataciju da je zadovoljan onim što je video Vasić je, u novom pogonu  “D company” , rekao da je ovo  jedan od najsavremenijih pogona u kojem je montirana kompjuterizovana oprema, među kojoj je i jedini “3D” štampač u Srbiji, koji služi za obradu metala.

iz pogona d kompani

-Ovde se na jednom mestu može videti najsavremenija oprema iz zapadnoevrospkih zemalja u mašinskoj oblasti.  Razvoj ovakvih preduzeća, obilato podstiču veliki sistemi kao što je “Tajers”. Osim “D company” ovde će se uskoro naći još malih i srednjih preduzeća, koja će upošljavati ljude i raditi za veliki sistem. Dok drugi gradovi i samouprave poklanjaju zemlju novim investitirima, mi je prodajemo i dovodimo investitore-rekao je pored ostalog gradonačelnik Vasić koji je najavio i proširivanje prostora Slobodne zone, ali i rešavanje velikog problema-nekadašnje deponije, koja je sama po sebi ogroman problem zbog blizine Koridora 10, buduće saobraćajnice 1,  puta ka Zaječaru i naravno vodotoka Nišave, gde će biti izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

ciric i ivanov

–  Problem nekadašnje deponije, odnosno smetlišta će  za nekoliko godine biti iza nas. Postoje mnogi predlozi za  rešavanje ovog problema, meni lično je najbliži onaj po kome bi se prostor smetlišta rekultivisao i na njemu izgradilo igralište ili veliki parking plac, koji bi služio Slobodnoj zoni i svima koju su tu-naglasio je Vasić.

komjutwerizovan sd stampac

On je  ponovio da će ove godine, grad sa oko 50 miliona dinara, sam finansirati izgradnju Saobraćajnice 1, koja će  pomoći razvoj ekonomske infrastrukture, odnosno služiće za dalje širenje i razvoj Zone.

Ivan Ivanov, vlasnik bugarske kompanije “Ireli” koja gradi pogon za drvoprerađivačku industriju ,upoznao je gradonačelnika sa problemima koji nisu bili planirani, prilikom potpisivanja ugovora.

vasic ivanov

– Kasnimo sa  izgradnjom pogona jer smo ovde naišli na  mulj i  smeće, tako da smo morali da iskopamo 4 metara  zemlje, kako bi izašli na površinu. Ovi neplanirani troškovi i  dodatni radovi su odložili  izgradnju, koja bi trebala da bude okončana krajem jula, kada će stići i prve mašine za upošljavanje 20 do 30 ljudi-zaključio je vlasnik “Irelija”.

slobodna zona

Gradonačelnik je Ivanovu obećao pomoć lokalne vlasti oko rešavanja ovog problema, a sam pogon, će po njegovim rečima puno značiti za oživljavanje drvoprerađivačke industrije u Pirotu, koja prkatično ne postoji.

Tokom popodneva Vasić je obišao još neokoliko preduzeća, a direktor Slobodne zone Dragan Kostić je najavio proširenje zone sa sadašnjih 122 hektara za još 4, kako bi bilo prostora za nove pogone.

-Naš cilj je da u dogovoru sa lokalnom samoupravom, stvorimo najbolje uslove za poslovanje malih i srednjih preduzeća u Srbiji, kako bi privukli što više investitora-kazao je  direktor Kostić.

ireli

U Slobodnoj zoni trenutno radi 17 proizvodnih preduzeća i stotinjak trgovačkih i onih koja se bave uslugama.  Uposleno je preko 5.500 radnika, a najveći broj njih je u “Tigar tajersu”. godišnji promet je  preko 700 miliona  evra.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker