Lokalna samouprava

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić za Telegraf Biznis: “Želimo da mladi ostanu da rade u Pirotu i da otvorimo fakultet”

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić u razgovoru za Telegraf Biznis, govorio je o postojećim i najavio nove velike projekte za narednu godinu.

Kako je gradonačelnik Vasić kazao u razgovoru sa novinarkom Telegraf biznisa Jelenom Stefanović, godina na izmaku bile je, kada je o investicijama u razvoj infrastrukturu reč, jedna od najintenzivnijih u poslednjih petnaestak godina.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Vasić je naveo da je iz budžeta Grada izdvojeno preko 500 miliona dinara za investicije, a mnogo projekata realizovano je i realizuje se sredstvima brojnih ministarstava Vlade Srbije, ali i putem Fondova Prekogranične saradnje EU.

Izgradnja Otvorenog kupališta – projekat na koji su svi u Pirotu ponosni

Govoreći o projektu izgradnje Otvorenog kupališta, Vasić je kazao da je reč o investiciji od preko 4 miliona evra koja je finansirana iz Gradskog budžeta. On je dodao da će naredne godine ceo ovaj projekat biti isplaćen, a bazen će biti spreman za početak naredne kupališne sezone.

-Ovogodišnja građevinska sezona je pri kraju, završili smo rekonstrukciju velikog broja putnih pravaca u gradu i mnogim selima, uređivali smo dvorišta i parkinge zgrada, trenutno se završavaju radovi na uređenju velikog parking prostora u kompleksu zgrada između Ustaničke i Ulice 7. juli. Reč je o investiciji od 45 miliona dinara. Izgradili smo i nekoliko kružnih tokova, takođe, u toku su radovi na izgradnji poligona za obuku vozača vrednog 90 miliona dinara. Rekonstruiše se i zgrada Doma vojske. Radove finansira Ministarstvo kulture a vrednost investicije je oko tri miliona evra.

Povratak vojske u Pirot i otvaranje fakulteta poput beogradskog FON-a u Pirotu

Kako je kazao u razgovoru za Telegraf Biznis, Grad Pirot je pokrenuo dve značajne inicijative koje kao krajnji cilj imaju da mladi ostanu u Pirotu.

-Pisao sam pisma ministarstvima, predstoje nam razgovori na temu povratka vojske u Pirot. Ta inicijativa aktuelna je već duže vreme. Pirot je nekada bio veliki vojni centar za obuku vojnika, a povratak vojske u Pirot bilo bi od višestrukog značaja za naš grad, pre svega sa ekonomskog stanovišta, ali i bezbednosnog. Mnogo porodica oficira i profesionalnih vojnika koje su poreklom iz Pirota, a rade širom zemlje, vratilo bi se u Pirot. Efekat koji bi se na ovaj način postigao ravan je otvaranju nove fabrike. O tome ćemo u narednom periodu razgovarati i sa ministrom odbrane-kaže Vasić.

Razvoj IT sektora

Vasić je naglasio i to da se IT sektor u Pirotu razvija, o čemu svedoči i prošlonedeljna poseta ambasadorke Nemačke u Srbiji, koja je otvorila moderni IT trening centar u Pirotu.

-I u razvoju IT industrije imamo pozitivne pomake. Do skora se za IT industriju, takoreći, nije ni znalo, a sada imamo u Pirotu Južnoafrikanca koji je u Pirotu otvorio firmu koja trenutno zapošljava 23 programera, uz dalje planove za širenje i nova zapošljavanja. Zatim, imamo firme koje u Pirotu imaju programere koji rade za Amerikance, Švajcarce…-navodi Vasić.

Kompletan intervju gradonačelnika Vasića Telegraf Biznisu pogledajte OVDE.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker