Gradska hronika

Gradina:Spremni za turistički talas!

Zaposleni na prelazu Gradina, spremni su za dvomesečni turistički talas putnika, koji je, na primer prošle godine bio oko 2,7 miliona putnika.

Uz konstataciju da je ovo jedan od nafrekventnijih prelaza u Evropi, zamenik upravnika carinarnice Petar Kostov, kaže da su najkritičniji periodi leti, što se čekanja na prelaz tiče, kada se dešava smena turista na odmaralištima po Bugarskoj, Grčkoj i Turskoj, odnosno kad jedni odlaze, a drugi dolaze.  Tada se dešavaju gužve i na izlaznoj i na ulaznoj strani prelaza.

-U takvim situacijama  zagedno sa Graničnom policijom uvodimo takozvane kontra-smerove, odnosno na delu ulaza ili izlaza postavljamo horizontalnu  signalizaciju za kretanje automobila i to je jedan od načina da se smanji vreme čekan jnja za prelaz iz jedne u drugu zemlju.

Uprkos gužvama karakterističnim za ovaj deo godine  obavljaju se uobičajeni pregledi i to selektivno i po metodu povećanog rizika, tako da su male šanske da se bilo šta prokrijumčari.

Radi efikasnijeg rada, UC je izdala bilnten na srpskom i engleskom koji se putnicima na ulazu u Srbiju deli i obaveštava ih šta i koliko mogu da pronesu kroz našu zemlju. Savet domaćim putnicima kojih je desetak odsto u odnosu na sve koji prelaze Gradinu jeste, da ukoliko je to moguće na put kreću sredinom nedelje, kako bi izbegli gužvu.

Kako saznajemo u turističkim agencijama, veliki broj Piroćanaca će ove godine letovati u Grčkoj.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker