Gradi se postrojenje za sekundarnu separaciju otpada vredno 1.8 miliona evra

U okviru Regionalne deponije Pirot počela je izgradnja postrojenja za sekundarnu separaciju otpada koje treba da značajno unapredi ekološku sliku našeg grada. Vrednost ovog postrojenja je 1.8 miliona evra. 

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić sa šefom kabineta gradonačelnika Aleksandrom Ćirićem obišao je danas Regionalnu deponiju. On je kazao da će biti izgrađena hala sa platoom. 

-Uložiće se negde oko 60 miliona dinara, od toga je 40 miliona je podrška Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali da bi ova hala bila u funkciji potrebno je uložiti još otprilike toliko para u samu halu i još oko 100 miliona dinara u postrojenje i mehanizaciju koja će upravljati sekundarnom separacijom. Negde iznad tog objekta biće kompostana. Želimo da biljni otpad koji može da se iskoristi, da se odvoji. Već smo dobili podršku Ministarstva za izradu idejnog projekta za kompostanu. To je još jedan projekat koji će zaživeti. Na taj način, mi pokazujemo da mi brinemo o životnoj sredini, a kada završimo i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što je već izvesno, da ćemo biti pravi ekološki grad. Pored toga, u narednoj godini treba da zaživi projekat primarne separacije otpada. Dakle da ne trpamo svo smeće u jedan kontejner nego da polako krenemo sa primarnom separacijom otpada, najpre na suvi i mokri otpad kako bi se što je moguće više smeća recikliralo-kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktor Regionalne deponije Nebojša Ivanov kazao je da je ukupna vrednost celog projekta 1.8 miliona evra.

-Izvođač je u uveden u posao 10. ovog meseca, očekujemo da sledeće nedelje bude završen iskop i krene betoniranje. Rok za izvođenje tih radova je 90 dana i očekujemo da do onda to što je ugovoreno bude i završeno. Celokupnu investiciju imamo do kraja godine bude završena-kazao je direktor Ivanov.

Kada je reč o kompostani, Ivanov je kazao da se očekuje narednih dana potpisivanje ugovora sa Ministarstvo, da se raspiše javna nabavka i krene sa poslom i pribavljanjem brojnih dozvola.

-Do oktobra, novembra bi trebalo da bude gotova dokumentacija i da apliciramo kod Evropske komisije za ta sredstva za izgradnju kompostane-kazao je Ivanov.

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar