Gradska hronika

Grade sistem za sekundarnu separaciju otpada

Direktor Regionalne deponije Pirot Zoran Stanković potpisao je ugovor vredan preko 20 miliona dinara o izgradnji modernog  sistema za sekundarnu separaciju otpada u Regionalnoj deponiji Pirot.ACA_3399_resize

Kada ceo ovaj sistem zaživi, smeće će pre deponije prolaziti kroz proces sortiranja, gde će se odvajati metal, pet ambalaža, papir i druge vrste otpada koje mogu da idu na recikliranje. Otpad koji neće biti recikliran ide u u modernu presu koja može da sabija otpad u razmeri 1:5 što je daleko više nego sada pa će samim tim vek deponije znatno biti produžen jer će se značajno smanjiti zapremina otpada koji se odlaže na deponiju.

Po rečima direktora Stankovića, izgradnja ovog pogona u mnogome će osavremeniti rad deponije i produžiti njen vek trajanja.

-Već smo potpisali ugovor o izgradnji pogona sa beogradskom firmom “Band pro”, koja je dala najnižu ponudu od četiri firme, koliko se javilo na tender. Pogon će sadržati modernu presu, usitni kanal, magnetni separator koji će izvlačiti metale, halu-sortirnicu, sa šest mesta za sortiranje kao i pet transportera koji će povezati celu ovu liniju. Očekujemo da ceo sistem zažiti do kraja godine, ukoliko se sve bude odvijalo po planu-kaže direktor Stanković.

ACA_3413_resize

Regionalna sanitarna deponija jedna je od najsavremenijih ovakvih objekata u zemlji. Izgrađena je novcem EU, Eko fonda i opštine Pirot.

A.Ć.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker