Gradska hronika

Grad Pirot nastavlja pošumljavanje i ozelenjavanje – resorno ministarstvo pomaže sa 1,2 miliona dinara

Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo je 100 miliona dinara za sufinansiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja u Srbiji. Novčana sredstva koja su opredeljena lokalnim samoupravama upotrebiće se za nabavku i sadnju sadnica. Grad Pirot je konkurisao svojim projektom koji podrazumeva pošumljavanje keja uzvodno prema Poljskoj Ržani. Kako je izjavio za Pirotske vesti, načelnik za urbanizam, stambeno komunalne poslove i građevinarstvo, Bojan Pešić projektom je predviđena sadnja 200 lipa starosti od 8 do 10 godina. Projekat je vredan 1,9 miliona dinara, a resorno ministarstvo će sufinansirati sa nešto više od 1,2 miliona dinara.

sadnja novih sadnica na kejuPrema rečima Bojana Pešića sredstva će vrlo brzo biti prebačena na račun grada. U planu je realizacija javne nabavke kako bi se obezbedili uslovi za sadnju lipa pre početka zime.

“Mi planiramo javnu nabavku, da izaberemo rasadnik gde ćemo kupiti sadni materijal, da odaberemo izvođača radova i nadzor i da sve to imamo pripremljeno kako bi s jeseni projekat realizovali. Rok nam je 1. decembar ove godine. Obično, sa sadnim materijalom je problem i zato pokušavamo da što pre obezbedimo dobavljača, i da na jesen završimo posao. Ovo je praktično nastavak projekta na pošumljavanju koji grad realizuje. U dva navrata smo imali sadnju drvorednih sadnica, da podsetim radili smo od železničkog mosta do kompenzacionog bazena, zatim oko kompenzacionog bazena i nizvodno od grada prema Bistrici” – rekao je Pešić.

Prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava ovih dana, ministarka, Irena Vujović je rekla da su kandidovani dobri projekti, ističući da je pošumljavanje od neprocenjive važnosti za životnu sredinu.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker