Gradska hronika

Gosti uveliko rezervišu apartmane u okolini Pirota – Počinje prijavljivanje građana za turističke vaučere za odmor u Srbiji

Prijavljivanje zainteresovanih građana za turističke vaučere za odmor u Srbiji počinje danas dok su ugostitelji mogli da se prijave od 31. decembra.  Vrednost turističkog vaučera je 10.000 dinara a novina je što mogu da se prijave i zaposleni čija su primanja do 80.000 dinara,  a ne 70.000 kao što je do sada bilo. Vlasnici apartmana u Pirotu kažu da će veća vrednost vaučera uticati na povećanje broja gostiju jer iznos od 10.000 dinara pokriva broj noćenja pa su rezervacije uveliko u toku.

Vlasnici apartmana “Đorić” na Vrelu, Ljubiša i Zorica, ističu da im se već sada javljaju zainteresovani gosti i da je 70% kapaciteta već rezervisano. “Rezervacije počinju već od 1. maja, a jul i avgust su već popunjeni rezervacijama za vaučer. Kod nas uglavnom dolaze gosti koji su već boravili u našim apartmanima.  Stalni gosti nam se uvek rado vraćaju i preporučuju svojim prijateljima, a ponekad dolaze i dva puta godišnje. Dolaze mladi ljudi, porodice sa decom, grupe planinara, speleolozi, rekreativci, penzioneri, poslovni ljudi koji rade od kuće” – kaže, Zorica Đorić.

U prvom krugu biće podeljeno 100.000 vaučera, a umesto dosadašnjih 5.000 dinara, vrednost turističkih vaučera je 10.000 dinara.

Pored zaposlenih, pravo na vaučere imaju i nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koje ne ostvaruju pravo na penziju, nosioci prava na tuđu negu i pomoć, ratni vojni invalidi, studenti i nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Jedan od uslova je da vaučer čija je vrednost dvostruko uvećana u odnosu na prethodnu godinu, pokrije  pet noćenja bez doplate. Na području Pirota registrovano je oko 1.150 ležajeva u gradu i selima.

Protekla godina bila je rekordna po broju turista u Srbiji. Prema preliminarnim podacima sa E- turista, Srbiju je posetilo blizu 4,4 miliona turista. Ove godine je broj stranih turista premašio broj domaćih. I u Pirotu je 2023. godina bila rekordna po broju noćenja jer je zabeleženo 30% više noćenja u odnosu na 2022. kada je bilo oko 54.000 noćenja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker