Kultura

“Crno beli svet” u petak u Domu vojske

U petak 13. juna u sali Doma vojske komadom “CRNO-BELI SVET”, predstavi koja za temu ima diskriminaciju i načine borbe protiv ove pojave, pirotskoj publici predstaviće se mladi glumci iz dimitrovgradskog pozorišta “Hristo Botev”. Ulaz je slobodan a predstava počinje u 19 sati.

Ova pozorišna predstava realizovana je u okviru projekta “Pokreni akciju, spreči diskriminaciju”, koga finansira Vlada Republike Srbije-Kancelarija za ljudska i manjinska prava u okviru programa “Promocija tolerancije i ravnopravnosti u cilju unapređenja položaja osetljivih društvenih grupa”. Projekat realizuje Udruženje građana “Vizija” iz Pirota.

Tekst za predstavu pisala je Elizabeta Georgijev a režiju potpisuje Delča Gigov.

ACA_9266_resize

Premijera predstave održana je prošle nedelje u prepunoj sali pozorišta u Dimitrovgradu, a reakcije publike bile su izvanredne.

Gigov je tada kazao Pirotskim vestima da je deci-glumcima dozvolio maksimalnu slobodu prilikom izbora kostima i mnogih drugih segmenata predstave.

-Ja se njima divim da oni sada, kada, kako kaže Šotra, laju i na zvezde, u naponu su snage, imaju vremena za jednu takvu umetnost kao što je pozorište, što je retkost u današnje vreme, a mi imamo ekipu od petnaestak dece koja žele da se bave glumom. Trudili smo se da nađemo neku meru, da to ne bude preteško, da sve probleme koje podrazumeva diskriminacija interpretiramo na šaljiv način, da ih publika prihvati a da poruka ostane. To je možda preteško, ali su mladi i talentovani glumci to odlično izveli-kaže Gigov.

ACA_9271_resize

Sedamnaestogodišnja Martina Mančev već pet godina se bavi glumom u dimitrovgradskom teatru.

-Tumačim takozvani lik iz publike. Moja uloga je da na što bolji način rešim slučaj tolerancije, da netoleranciju u sceni pretvorim u toleranciju. Tema nije teška, svakodnevno se suočavamo sa tim problemima, sa različitim vidovima netolerancije-kaže Mančeva.

 

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker