Obrazovanje

Gimnazija promovisala novo odeljenje. Od jeseni smer za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio – vizuelnu umetnost

Gimnazija Pirot, kao lider obrazovanja u Pirotskom okrugu, tradicijom dugom 140 godina, od jeseni će imati novi smer – odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio – vizuelnu umetnost. Gimnazija je često prednjačila u inovativnim pristupima savremenoj nastavi, kaže direktorka Škole, Ivana Kostadinović, i omogućavala učenicima najbolje uslove rada. Vodeći računa o kontinuiranom napretku nastave i učenika, pored tradicionalnih smerova, uvela je, među prvim Gimnazijama u Srbiji, specijalizovano odeljenje prirodnomatematičkog smera za dvojezičnu nastavu na srpskom i francuskom, i specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Imajući u vidu nove potrebe sredine, osnovnoškolaca i njihovo interesovanje za oblasti kreativne industrije, umetnosti uopšte, Gimnazija je  istrajala u nameri da obezbedi i specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio – vizuelnu umetnost.

“U Planu upisa, koji smo predali resornom ministarstvu u decembru prošle godine, planirali smo ovo odeljenje, i prekjuče je stigla radosna vest da nam je odobreno. Rukovodili smo se stalnim interesovanjem novijih osnovnoškolskih generacija za film, igre, internet, video, dokumentarne filmove, spotove, reklame, i čini se da je trend ka tom smeru. U tom smislu ovo odeljenje je nešto novo i atraktivno. Sva tri specijalizovana odeljenja imaju upotrebu savremene tehnologije, svako u svojoj oblasti. Do sada, samo četiri Gimnazije u Srbiji su dobile ovo odeljenje. Ova odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za scensku i audio – vizuelnu umetnost predstavljaju način na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori potrebama razvoja kulture i umetnosti. Time će se povećavati i nivo kvaliteta i kompetencije studenata različitih smerova umetničkih fakulteta. Pohađanjem ovog programa učenici razvijaju stvaralačko mišljenje, uz primenu novih tehnologija, i odgovoran odnos prema očuvanju kulturne baštine”- rekla je , pored ostalog, direktorka Gimnazije, Ivana Kostadinović.

Specijalizacija u ovim oblastima omogućava visok stepen pripremljenosti učenika za nastavak visokog obrazovanja, studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali ne uskraćuje prohodnost i na studijske programe iz srodnih, ili sasvim drugih oblasti. Profesorka srpskog jezika i književnosti, Biserka Kostić, smatra da je ovo poseban trenutak za Gimnaziju, jer se trasira nov put za sve mogućnosti i talente koje učenici poseduju.

“Želimo da sa javnošću podelimo našu radost što konačno možemo da umetničke talente, kojih je nebrojeno među našem decom, praktično, teorijski i organizovano uvedemo u redovno školovanje, da se đaci na samim časovima bave onim umetničkim programima koje su do sada radili samo u svoje slobodno vreme. Naša Škola se prepoznaje kao institucija koja svake godine organizuje veliki broj kulturnih sadržaja. Ovaj smer će našim đacima omogućiti da se mnogo bolje snađu u praktičnom životu, i pronađu sebe u određenim profesijama umetničkog karaktera. Smer izučava dva osnovna izražavanja – scensko izražavanje i audio – vizuelno. Tačnije, on će pružati jedan kreativni prostor učenicima i podršku za kreativno izražavanje, ali će omogućiti i sticanje dobrih, osnovnih teorijskih znanja i veština za više oblasti. Učenici će izučavati pozorišne discipline, medije, filmsku umetnost, različite audio – vizuelne forme, izradu video igrica i rad na internetu. Posle četvorogodišnjeg školovanja razviće veštine za glumu i pozorišnu umetnost , obuku za rad u medijima, za rad na filmu, kreiranje umetničkih fotografija, crtanje, slikanje, pevanje, sviranje, komponovanje, za korišćenje drugih društveno vizuelnih formi, za dizajniranje video igrica, kreiranje internet stranice i aplikacija”- rekla je profesorka Kostić.

Ona je dodala, kada učenici završe ovaj smer biće kreativni, sa razvijenim komunikacijskim veštinama, sposobni za individualno i timsko osmišljavanje projekata, moći će da pravilno planiraju, pripremaće i ralizovati sopstvene male umetničke projekte, uspešno će primenjivati savremene tehnologije, biće sposobni da jasno prezentuju i odbrane svoje ideje i svoj umetnički rad. Imaće, pored ostalog, razvijen odgovoran odnos prema očuvanju kulture i baštine svog i drugih naroda, sposobni da promovišu sopstveno nasleđe, i da na afirmativan način iskažu svoj nacionalni identitet, poštujući druge kulture i tradicije, razvijajući interkulturalnost u društvu.

Početak rada novog odeljenja će biti izazov i za same profesore koji će predavati. Kako je rečeno, Gimnazija je kadrovski i tehnički potpuno spremna. Postojaće i saradnja sa medijskim kućama, ustanovama kulture i slično.

Prema rečima psihologa Gimnazije, Tamare Kutlešić Stančić, na ovom smeru pojavljuju se dva nova predmeta – scenske umetnosti i audio vizuelne. Oni su zastupljeni sa manjim brojem časova na početku školovanja, da bi se kasnije broj časova povećavao. Učenici će zajedno sa profesorima sarađivati sa Likovnom galerijom, Pozorištem, Bibliotekom, medijima, i tako dalje.

Što se tiče novih predmeta postojaće projektni zadaci kaže, profesorka muzičke umetnosti, Anita Nikolić, kako bi se realizovalo umetničko istraživanje u okviru određenih nastavnih tema, a ono što je dobro jeste što ovaj plan nudi da se odeljenje podeli u manje grupe, kako bi se svakom od učenika posvetilo dovoljno pažnje u kreativnom procesu. Na prijemnom ispitu će se polagati test opšte kulture koji sadrži zadatke srednjeg i naprednog nivoa, a biće i zadaci iz srpskog jezika i književnosti, muzičke i likovne umetnosti i istorije. Kako bi se đaci bolje pripremili za prijemni ispit mogu da koriste svoje udžbenike iz osnovne škole, i da prate aktuelna dešavanja u umetnosti.

Prijemni ispit će se održati 16. maja, a prijava za prijemni ispit je od 12. do 16. aprila onlajn. Ukoliko roditelji i deca imaju problem sa ovakvim načinom prijavljivanja moći će, 15. i 16. aprila, u Školi da popune prijavni obrazac. U novo odeljenje moći će da se upiše najviše 20 učenika.

foto: Ilija Pejčić Lika

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker