IZBORI 2023.

GIK: “Na pojedinim biračkim mestima birački odbori će biti sa preko 30 članova, što bi trebalo da garantuje regularnost izbora”

Pravo glasa na predstojećim izborima na teritoriji Grada Pirota ima 45. 407  birača,  toliko glasačkih listića je odštampano kao i ostali glasački matrijal koji je potreban za spprovođenje glasanja na biračkim mestima. Svi obrasci,  uključujući i gčlasačke listiće su  odštampani u Službenom glasniku Republike Srbije. Na teritoriji Grada Pirota ima 86 biračkih  mesta i sva su pristupačna za osobe sa invaliditetom.

Materijal je u pratnji policije  dopremljen u Pirot, smešten je u prostoriji Gradske izborne komisije  i vrata su zapečaćena od strane službenog lica policije i niko nema pristup materijalu, kaže,  Jovan Milenković, predsednik Gradske izborne komisije.

“Očekujemo da 12.  decembra dobijemo materijal za republičke izbore, onda će službeno lice policije otvoriti vrata prostorije Gradske izborne komisije da bi se  ostavio material i nakon toga  počinje distribucija materijala za biračke odore. U posebnim  vrećama ćemo pakovati material za republičke  a u posebnim za lokalne izbore, s obzirom da se glasanje sprovodi istovremeno” – kaže, predsednik Gradske izborne komisije.

Imenovani su birački odbori u stalnom sastavu kao i u proširenom sastavu. “Stalni sastav ima ukupno 6 članova, 3 člana i  tri zamenika a prošireni sastav ima u zavisnosti od broja predloženih kandidata od 20 do 26 članova, tako da je moguće da na jednom biračkom mestu birački odbori budu i sa preko 30 članova, što bi trebalo da garantuje regularnost izbora” – kaže Milenković.

Od 14. decembra Gradskoj izbornoj komisiji mogu da se prijave lica koja žele da glasaju van biračkog mesta. To su stara, invalidna i bolsna lica koja nisu u mogućnostu da dođu do biračkog mesta.  Biće organizovana dežurstva, prijavljivanje je moguće od četvrtka, 14. decembra do nedelje, 17. decembra u 11 sati. Na  dan glasanja može se izvršiti i prijava biračkom odboru  do 11 sati.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker