Lokalna samouprava

Gazela gotova za dvadeset dana

Rekonstrukcija pirotske Gazele, koji je po dužini raspona od 90 metara četvrti most u Srbiji posle mostova na Dunavu i Savi, ukoliko ne bude problema sa vremenskim neprilikama, biće završena za dvadesetak dana, izjavio je danas prilikom obilaska radova predsednik opštine mr Vladan Vasić. Očekuje se da za desetak dana, kada se završi asfaltiranje i postavljenje ograda,  saobraćaj preko mosta bude ponovo pušten.

ACA_2548_resize
Vasić je kazao da je veoma zadovoljan onim što je video na Gazeli.

-Još od kako je napravljen, postojala je dilema šta će biti sa sudbinom ovog mosta. Tu dilemu su razrešili stručnjaci Instituta za materijale Srbije koji su napravili analizu i preporučili rekonstrukciju mosta, a jedna od mogućnosti je bila rušenje i izgradnja potpuno novog mosta. Stručnjaci ovog Instituta su uradili i projekat rekonstrukcije i sanacije mosta pa ćemo posle ove rekonstrukcije dobiti most preko koga će se saobraćaj odvijati bez ikakvih ograničenja. Mislim da ćemo imati most kojim ćemo se ponositi. Imali smo velikih problema i sa finansiranjem rekonstrukcije mosta jer je Ministarstvo finansija najpre bilo spremno da pomogne, ali je zbog štednje kasnije odustalo od finansiranja rekonstrukcije mosta. Imali smo problema i kod određivanja izvođača radova, ali na kraju sve to zaboravimo kada dobijemo kvalitetan most. Dobio sam ovde informacije da će saobraćaj biti zaustavljan još desetak dana, tako da očekujemo da za dvadesetak dana most bude potpuno u funkciji-kazao je Vasić.

ACA_2566_resize

Direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Kostić kazao je da će rokovi biti ispoštovani, ako ne bude vremenskih neprilika.

-Uvek imate nepredviđene s1ituacije kada se radi rekonstrukcija objekata, što nije slučaj kada se objekat gradi na ledini, kada je sve poznato. Kada smo ovde skinuli asfaltnu masu videli smo da su ranije rađeni neki izravnjavajući slojevi tako da ćemo morati preko cele površine mosta dodatno uradimo izravnjavajući sloj kako bismo vodu sa kolovoza mogli da odvedemo, s obzirom da je na sredini bilo najveće ulegnuće i vidljiva je degradacija armature od vode i soli. Trenutno se radi diletacija, očekujemo da do kraja nedelje budu završene pešačke staze i ivičnjaci. Nadam se da će za desetak dana, kako kažu izvođači, asfaltirati most, postaviti ogradu i pustiti saobraćaj-kazao je Kostić i dodao da će biti postavljena led-diodna rasveta koja će most učini atraktivnim tokom noći.

ACA_2565_resize

Kostić je kazao je da pirotska Gazela četvrti most po dužini raspona u Srbiji.

-Veći su samo mostovi preko Dunava i Save. Čist raspon mosta od otpornika je 65 metara a ukupna dužina mosta je 90 metara-kazao je Kostić i dodao da je ostvarena i ušteda prilikom izgradnje mosta u iznosu od 11 milona dinara.

-Mi smo kroz projektnu dokumentaciju predvideli 35 miliona dinara, ali je nakon pregovaračkog postupka postignuta cena od 24 miliona dinara pa će taj novac biti upotrebljen za rešavanje nekih drugih problema u gradu-kazao je direktor Kostić.

ACA_2542_resize

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker