Gradska hronikaLokalna samoupravaReportaža

Formirana Bugarsko-srpska privredna komora u Sofiji

Sofija-U Sofiji je, u okviru Bugarsko-srpskog ekonomskog foruma koji se završava danas, formirana Bugarsko-srpska privredna komora čiji će cilj biti pospešivanje spoljnotrgovinske razmene Srbije i Bugarske, naročito privrede Niškog regiona sa privrednicima u Bugarskoj.
_DSC3393_resizeForumu je pirsustvovao veliki broj predstavnika privrednih komora iz Srbije i Bugarske, privrednici sa obe strane, a medju osnivačima ove komore su regionalne privredne komore Niša, Zaječara i Leskovca, opština Pirot i Slobodna zona Pirot, dok sa bugarske strane u osnivanju učestvuju privredne komore Bugarski ekonomski forum, privredne komore Vidina i Montane. Sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Pirot Milan Popović i načelnik Upravnog okruga Pirot dr Aleksandar S. Ćirić._DSC3372_resize
Kako je izjavio sekretar Privredne komore Niš Zoran Marković, trenutno je spoljnotrgovinska razmena kompanija iz niškog regiona sa Bugarskom izuzetno niska.
-Prvi korak je napravljen, što je jako bitno a raduje i činjenica da je u poslednjih dva meseca u Bugarskoj organizovana tri susreta državnih čelnika Srbije i  Bugarske. Pre par meseci o ovome su razgovarali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Bugarske, a pre dve ili tri nedelje veliku konferenciju klastera, a ovo je treći skup gde je prisutan veliki broj privrednika. Imaćemo i poslovne susrete predstavnika bugarskih i srpskih firmi, a ima ih preko 170. Iz Srbije imamo preko 70 učesnika što nas jako raduje jer očigledno da postoji interesovanje privrednih subjekata sa poslovanje sa Bugarskom-kazao je Marković. _DSC3333_resize

Pomoćnik ministra za ekonomiju i energetiku Republike Bugarske Krasin Dimitrov kazao je da je cilj ovog sastanka pospešivanje privredne saradnje i da je reč o obostranom interesu.
-Imamo nizak obim saradnje, ispod milijardu evra, gde Srbija ima blagi negativni saldo prema Bugarskoj. Smatramo da ta saradnja može da se unapredi jer je reč o bliskim narodima, sa sličnim jezikom, sa dobrosusedskim odnosima i da novoosnovana komora upravo predstavlja dobar način da se ide u tom pravcu-kazao je Dimitrov._DSC3357_resize

 

 

Direktor Privredne komore Niš Dragan Kostić kazao je da je zadovoljan načinom na koji je forum organizovan.

-Interesovanje je bilo ogromno. Novoformirana komora će imati dve kancelarije, jednu u Sofiji i jednu u Pirotu i nadam se da će u narednom periodu ova naša ideja pokazati svu svoju vrednost. Ovo će biti jedan od pokušaja da se poveća proizvodnja proizvoda koji imaju svoju šansu na bugarskom tržištu, jer su trenutno veliki izvoznici poput “Tigar tajersa” i “Tigar” ad, i druge okrenute tržištu EU-kazao je Kostić.

 

Izveštač Pirotskih vesti sa Bugarsko-srpskog ekonomskog foruma u Sofiji-Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. U poslednjih nekoliko godina pojavile su se nekoliko raznorodnih inicijativa kako bi se pojačala privredna saradnja i trgovonska razmena u pograničnim regionima S. i B. Nažalost, stvar se isključivo svodi na prekograničnu saradnju posredstvom IPA fondova Evropske unije koji, zapravo, kao nužan uslov za dobijanje novca zahtevaju učešće dve ili više opština iz susednih država.

    U Strategijama regionalnog razboja Srbije i Bugarske (zvanična vladina dokumenta na po stotinak strana) prekogranična saradnja, ili kako Bugari kažu “s`trudničestvo” pominje se po dvadesetak puta, ali od tih namera smo videli veoma malo.

    Eeee sad, ako same vlade nisu činile neke značajnije i vidljivije korake u poslednjih 5-6 godina važenja pomenutih dokumenata, ne verujem, a voleo bih da se varam, da će od ovakvih i sličnih skupova i komora biti konkretne koristi. Imam utisak da je to samo jedan u nizu pokušaja “puravelnika” da pokažu kako su važni, a koliko su sposobni, inventivni, domišljati i moćni to vreme najbolje pokazuje.

    Razmislimo čemu služe i šta su uradila Ministarstva inostranih poslova, ekonomije, spoljne trgovine, evroregioni, regionalne privredne komore, a koliko doprinose pojedinačni neorganizovani građani koji uglavnom vikendom prelaze sa jedne na drugu stranu granice i videćemo koliko su “komore” stvarno opravdane i potrebne, a koliko mogućnost za samoisticanje pojedinaca, putovanja, dobijanja dnevnica…

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker