Kultura

Fenomen Dr. Džekila i Mister Hajda na platnima Jovane Kolić

U Kući Đure Jakšića u Beogradu  otvorena je izložba slika pirotske umetnice Jovane Kolić(na fotografiji ispod), diplomiranog slikara koja se beogradskoj publici predstavila originalnim viđenjem fenomena koji bi se laički mogao nazvati fenomenom Dr Džekila i Mister Hajda.

5H0A1353Pokrivitelj ove jedinstvene izložbe je Opština Stari Grad, a u predgovoru katalogu koji je propratio izložbu navodi se da je Jovana uspela da na jednoj slici, radeći portrete svojih prijatelja i poznanika prikaže suprotstavljena ali i suživljena stanja iste osobe.

5H0A1311-Taj “dvojnik” bi bio sposoban da realizuje sve one potisnute želje, da oslobodi strahove ali i akumulirane frustracije i bes. To “drugo lice” se u antičkom vremenu nalazilo utisnuto na grudnom delu oklopa služeći da preplaši neprijatelja ali i kao odbrana od urokljivog oka i kletvi. Podsetimo se samo kako novozelandski nacionalni ragbi tim “All blacks” izvodi ples u kome obiluju upravo grimase i izvođenje tih “drugih lica” pred početak svake utakmice-navodi se između ostalog u predgovorou koji je napisao Mihael Milunović.

radovi jovane kolicIzložba će biti otvorena do 27. oktobra. Među posetiocima izložbe bilo je i poznatih ličnosti poput Vudu Popaja(fotografija ispod) i mnogih drugih.

5H0A1333Jovana Kolić rođena je 1979. godine u Pirotu, a 2003. godine diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za slikarstvo. Ovo je njena peta samostalna izložba, koju će, nadamo se, videti i publika u Pirotu.

tekst Aleksandar Ćirić

fotografije ID Photography

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker