Lokalna samouprava

FDI magazin Fajnenšl tajmsa: Četiri nagrade za Slobodnu zonu Pirot

Prepoznajući najbolje slobodne zone na svetu za direktna strana ulaganja, FDi magazin GLOBALNIH SLOBODNIH ZONA 2019. dodelio je nagrade Slobodnoj zoni Pirot u 4 kategorije.


Što se tiče izbora urednika, Slobodnoj zoni Pirot dodeljena je nagrada za podršku okolnim područjima: „Slobodna zona Pirot u Srbiji je zaslužna za podršku svom okruženju. Po prvi put se 11 hektara teritorija slobodne zone proširuje na nerazvijene i devastirane susedne opštine Dimitrovgrad i Babušnica. Proširenje će omogućiti otvaranje 121 radnog mesta. Kompanija „Eco Rubber“ će započeti proizvodnju u Dimitrovgradu 2019. godine, uloživši 2,5 mil EUR u novu fabriku za recikliranje otpadnih guma.” Navedeno u magazinu za strane direktne investicije globalnih slobodnih zona 2019 (fDi magazine – GLOBAL FREE ZONES OF THE YEAR 2019).

Kada je reč o posebnim nagradama, Slobodna zona Pirot je nagrađena za dobru povezanost, imajući u vidu blizinu Koridora Xc i projekat Logistički centar Pirot: „Izgradnja Panevropskog koridora Xc koji povezuje grad Beograd sa Sofijom i Istambulom, čime će strateška pozicija Slobodne zone Pirot biti učvršećena na Balkanu. Priključak koji povezuje autoput Koridora Xc i Zonu nalazi se na 300 metara od ulaza u Slobodnu zonu Pirot. Logistički centar sa dva glavna infrastrukturna dela: železničko-putni terminal i 35 hektara zemljišta infrastrukture za skladišta, fabrička postrojenja i druge prateće objekte, omogućiće prevoznicima da preusmere tranzitnu robu sa puta na železnicu.“

Što se tiče proširenja, u Slobodnu zonu Pirot planirano je ulaganje 50 miliona evra u narednom periodu od strane postojećih korisnika.

Takođe je u magazinu „fDi- GLOBAL FREE ZONES OF THE YEAR 2019“  navedeno da: „Investitori u slobodnoj zoni Pirot  imaju pristup opšim podsticajima na nivou zemlje, uključujući niske poreske stope; bez PDV-a i carine na uvezene sirovine; nema carine na uvezene mašine i rezervne delove; nema carina i PDV-a na građevinski materijal. Kompanije takođe imaju koristi od podsticaja koje pruža grad Pirot, uključujući lokalne takse.”

Što se tiče budućnosti slobodnih zona, dr Dragan Kostić je za magazin izjavio: „MODERNE SLOBODNE ZONE MORAJU OBEZBEDITI SVOJIM KORISNICIMA SVEOBUHVATNE USLOVE ZA KONTINUIRANE INOVACIJE I NAPREDAK, RADI OPŠTE KORISTI I PROSPERITETA DRUŠTVA“.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker