Korona virus

Fabrici: Vakcinacija trijumf medicine – Kampanja vakcinacije u Srbiji zaista izvanredna

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, primio je danas prvu dozu vakcine u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“, zajedno sa ostalim članovima Delegacije EU, u okviru akcije Ministarstva spoljnih poslova koja predviđa imunizaciju svih stranih diplomata akreditovanih u Srbiji.

“Vakcina koju smo danas primili važan je korak za svakog od nas, lično i kolektivno, u borbi protiv pandemije. Vakcinacija je siguran i jedini način na koji se možemo istinski boriti protiv ovog virusa. To je trijumf nauke i medicine. Naše verovanje u nauku i odgovarajuće akcije koje preduzimamo su način na koji se borimo protiv Kovida 19. Nauka je u vrlo kratkom periodu načinila veliki skok, kao i industrija koja je pod pritiskom da proizvode dovoljno vakcina za sve. Na nama je da učinimo svoj deo posla kao pojedinci i društvo. Niko neće biti u potpunosti bezbedan dok svi ne budemo vakcinisani.

Evropska unija stoji uz Srbiju od izbijanja pandemije i to će činiti i tokom faze vakcinacije. Svi moraju imati pristup vakcini, a mi ćemo i dalje igrati svoju ulogu u postizanju tog cilja.

Kampanja vakcinacije u Srbiji je zaista izvanredna, želim da je pozdravim i čestitam Srbiji na ovom dostignuću. Takođe iskazujem poštovanje svim zdravstvenim radnicima u Srbiji, koji su svakodnevno na frontu. Oni su pravi heroji. Drago mi je što je EU takođe mogla da pomogne u zapošljavanju dodatnih 200 srpskih zdravstvenih radnika – od kojih su mnogi deo kampanje vakcinacije – tokom poslednjih šest meseci “, rekao je ambasador Fabrici.

“Poručujem da je zajedništvo u kontrolisanju kovida-19, ne samo u Srbiji nego i u Evropi i u celom svetu, ključno za realizaciju preventivnih mera. Velika mi je čast i zadovoljstvo što se ovim činom nastavlja podrška i saradnja sa Delegacijom EU sprovodi na najefikasniji način i želim istovremeno da se zahvalim na podršci da mladi ljudi koji su tek završili medicinu i koji sada pomažu u procesu vakcinacije dobiju priliku”, kaže direktorka instituta “Batut” Verica Jovanović.

“U ovom trenutku nam je izuzetno potrebna solidarnost i jedinstvo kako bi pobedili ovu opaku bolest u celom svetu. Niko neće biti siguran dok svakom pojedinačno ne bude dobro. Zahvaljujem se ambasadoru Fabriciju što daje podršku procesu vakcinacije u Srbiji i da se zahvalim za sve ono što su uradili dosad, u smislu donacija u borbi protiv kovida-19”, istakao je državni sekretar u Ministarstvu zdravstva Mirsad Đerlek.

Evropska unija je donirala više od 17 miliona evra Srbiji za kupovinu lične zaštitne opreme, kontejnera, respiratora i raznog drugog medicinskog materijala, uključujući kampanju vakcinacije (posebno zamrzivači, posebno opremljena vozila).

Od septembra 2020. godine EU je angažovala 200 srpskih zdravstvenih radnika koji su do danas zbrinuli više od milion građana Srbije, i učestvuju u testiranju, vakcinaciji, lečenju, prevozu, hospitalizaciji. Osoblje koje finansira EU uključeno je u više od 280.000 vakcinacija.

Uspostavljaju se posebna sredstva EU za besplatnu kupovinu vakcina

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker